Ladet høydeopphold

Kristen Stewart gjør sin beste filmrolle i bergmansk drama om voksen skuespillerinne som møter yngre variant av seg selv i døra.

Saken oppdateres.

Den franske filmskaperen Olivier Assayas har tilsynelatende skrevet «Sils Maria», et drama om en moden skuespillers konfrontasjon med sin tapte ungdom, for Juliette Binoche og Kristen Stewart. Det ser sånn ut, og det er med på å gi filmen flere lag og kvaliteter.

Ved første møte med filmen, i Cannes i fjor, så jeg en teatralsk, i overkant selvbevisst og pratsom filmatisk fottur i Sveits. Juliette Binoche spiller en feiret skuespiller som motvillig lar seg overtale til å spille i sitt gjennombruddsdrama, men nå i rollen som voksen kvinne i forhold med en langt yngre kvinne.

Kristen Stewart («Twilight») spiller stjernens personlige assistent, som leser den yngre rollen, til Binoches arbeid med teksten, i en hytte i Sveits.

«Sils Maria» er et borgerlig kunstnerdrama om en godt voksen skuespiller som møter seg selv i døra, i stykket som ga henne gjennombruddet.

Binoche og Stewart i roller som minner om dem, i øving på et stykke som berører forholdet mellom dem, gir raffinert karakterdrama med ladet dialog mot mektig natur. Øving på generasjonsdrama blir et generasjonsdrama, hvor Kristen Stewarts tilbaketrukne spill fyrer opp Binoche.

«Sils Maria» har mer ved seg enn det først kan se ut som, i drama om kunst som speiler liv og omvendt. Binoche er best når hun holder tilbake, og i ambivalent møte med en gammel flamme. Etter som temperaturen øker blir dynamikken mellom skuespillerne mer ladet. Alle vet at Binoche er god, men hun prøver kanskje litt for hardt å være det. Det mer undertrykte spillet til Stewart skinner sterkere, med dimensjoner og nyanser hun ikke har vist tidligere på film.

Olivier Assayas solide, velspilte og velkonstruerte drama kan sees som en mer feminin, bergmansk variant av tungt Oscar-nominerte «Birdman». Ikke like original eller filmatisk sprudlende, men et interessant blikk på film, teater og ungdom, med en hardt presset middelaldrende skuespiller som guide.

Stjerne til fjells: Juliette Binoche og Kristen Stewart som feiret skuespuiller og hennes personlige assistent, ved sveitsiske fjell. 

Stjerne til fjells: Juliette Binoche og Kristen Stewart som feiret skuespuiller og hennes personlige assistent, ved sveitsiske fjell. 

På forsiden nå