Gå og se

En av tidenes beste krigsfilmer, iransk vampyr i USA og fransk housemusikk.

Vampyr i hijab: Sheila Vand som ensom kvinne med spisse tenner i amerikansk-iranske «A Girl Walks Home Alone At Night» på Kosmorama fredag kveld. 

Saken oppdateres.

Det spørs om det noen gang er laget en bedre krigsfilm enn Elem Klimovs «GÅ OG SE»(Nova 3 kl. 10). Den sovjetiske filmen fra 1986 ble første gang vist på kino i Trondheim i 1987. De som så den da har neppe glemt den. En beinhard skildring av en gutts opplevelser under 2. verdenskrig i Hviterussland. Fra ung gutt som finner et gevær og slutter seg til partisanene i kampen mot tyskerne i filmens første scener, til samme gutt seende ut som en olding, er filmen en reise i krig, landskap og mennesker det er vanskelig å bli uberørt av.

En av de mest eksklusive premierene på Kosmorama i år er den svenske dokumentaren «MY LIFE MY LESSON»(Nova 2 kl. 14). Åsa Ekmans film om en tenåringsjenta Felicia med oppvekst i voldelige familieforhold, er så vidt jeg vet bare vist på Göteborg Filmfestival nylig tidligere. Filmen er klippet av trondheimsbaserte Anders Teigen.

Norsk-svensk samarbeid av en litt annen type er tema og ramme i «SVENSKJÆVEL»(Nova 1 kl. 16.30). Svenske Ronnie Sandahls debutfilm, om jobbsøkende svenske ungdommer og nyrike nordmenn som hyrer dem i Oslo, fanger tidsånd og skildrer endret maktforhold mellom nordmenn og svensker med syrlig snert. En av årets mest interessante nordiske filmer, vel verdt både å se og snakke om.

Blant de mest bemerkelsesverdige debutfilmene det siste året, er noe så tilsynelatende sært som en film om en vampyr i hijab. Laget av eksiliranske Ana Lily Amirpour i USA er «A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT» (Nova 4 kl. 19) oppsiktsvekkende både som spillefilmdebut og vampyrfilm. En særegen romantisk vampyrfilm om ensomhet.

Franske Mia Hansen-Løve er en av Europas mest løfterike yngre filmskapere, prisbelønt for finstemte relasjonsdrama. «EDEN»(Nova 1 kl. 21.30) skiller seg kraftig fra hennes første filmer, ved at den utspiller seg i miljø rundt fransk housemusikk på 90-tallet, og funker nok best om man ikke har aversjon mot det.

På forsiden nå