Rørende og forførende Sorgenfri-film

Konserten til støtte for Sorgenfri er blitt en sterk dokumentarfilm som både inneholder god musikk og nære møter med mennesker.

Øyvind «Elg» Elgenes er en av mange artister som gjør en strålende innsats i «engler til bords». 

Saken oppdateres.

Knapt fire måneder etter at en haug trønderske artister arrangerte dugnad til inntekt for Sorgenfri, foreligger filmen som dokumenterer det hele. Konserten var ikke bare en oppvisning i hva trønderske artister og musikere er i stand til, den var også en begivenhet som pekte utover seg selv, siden den var en solidaritetshandling til støtte for mennesker som sliter med rusproblemer.

Slik er filmen også. Den byr ikke bare på store doser god musikk, den forteller også livshistorier som berører oss. Konsertopptakene er strålende, men møtene med dem som selger Sorgenfri gjør enda sterkere inntrykk.

Helene, Steinar, Per Håvard, Pavla, Kristin og flere andre forteller åpent og ærlig om hvordan de har havnet der de er. Filmen skildrer historiene deres enkelt og rett fram og får oss til å tenke at mange kunne havnet i en liknende situasjon.

Sorgenfri-selgerne forteller med en rørende åpenhet som er godt fanget inn av kameraet. Filmen unngår dessuten, i hvert fall stort sett, å havne i den vanskelige «oss og dem»-fella, der vellykkede musikere står i kontrast til dem som har vært mindre heldige med sine livsløp. En av artistene, Børge Pedersen, forteller dessuten at han selv har vært rusavhengig - før han synger Muddy Waters’ «Mannish Boy» som om det gjelder livet.

Ulf Risnes, som står for et av filmens musikalske høydepunkter med sin sterke versjon av Van Morrisons «Caravan», forklarer hvordan han selv har måttet passe seg, siden faren hans drakk seg i hjel.

Slike innslag gjør at filmen i stor grad visker ut den problematiske grensen mellom «oss» og «dem».

Musikalsk sett er «Engler til bords» strålende fra A til Å. Skjalg Raaen, Morten Skaget, Steinar Krokstad og de andre i Sambandet, sammen med dyktige blåsere og Trondheimsolistene, har med seg så engasjerte vokalister at jeg ga konserten terningkast seks.

Mye av den musikalske magien som utspilte seg under konserten på Brattøra er tatt vare på i intense nærbilder som viser en sjelden spilleglede og entusiasme.

Å gjenskape The Bands avskjedskonsert «The Last Waltz» fra 1976 låt for låt var et ambisiøst prosjekt, men det lyktes over all forventning. Charlotte Audestad, Siri B. Gellein, Anders Jektvik, Dr. Bekken og Øyvind «Elg» Elgenes er noen av de mange som utmerker seg med sterke versjoner av klassiske rockelåter fra ballader til blues.

Viktigst av alt: De som ser «Engler til bords», vil heretter ikke gå forbi Sorgenfri-selgerne uten å bry seg.

På forsiden nå