– Vi må forsøke å spisse nyhetsdekningen vår og prioritere hardt, samtidig som vi må kutte ned på andre ting, sier Merete Verstad, nyhetssjef i mediehuset NRK Trøndelag.

Sluttpakker og omplassering

Det har lenge vært klart at NRK Trøndelag må kutte nesten 10 årsverk på Tyholt i Trondheim og Lø i Steinkjer. Onsdag formiddag ble det klart hvor det skal kuttes: 6,2 årsverk på distriktskontoret i Steinkjer og 3,4 årsverk på hovedkontoret på Tyholt. Kuttene gjelder redaksjonene som lager nyheter på radio, tv og nett fra Trøndelag. Neste uke skal ledelsen finne ut hvilke ti ansatte som må ut, og 23. mars blir dette offentliggjort. Vurderingen blir gjort på grunnlag av ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold.

– Vi tilbyr sluttpakker, samt at vi har mulighet til å omplassere folk til andre stillinger i NRK. Dette er imidlertid lettere for ansatte på Tyholt enn på Lø. Vi håper at vi slipper oppsigelser, men kan ikke garantere det, sier Verstad.

Les også: Kutter flest årsverk i Nord-Trøndelag

– Speiler befolkningen

Hun skjønner at det kan føles urettferdig at det kuttes dobbelt så mange årsverk i Nord-Trøndelag enn i Sør-Trøndelag, men sier dette skyldes et atskillig større befolkningstall i sørfylket.

– To tredeler av befolkningen i Trøndelag er bosatt i Sør-Trøndelag og kuttene gjenspeiler innbyggertallet. Det er i dette fylket vi trenger flest journalister for at vi på best mulig måte kan gjennomføre nyhetsoppdraget som en allmennkringkaster har, sier Verstad.

Selv om ledelsen har et mål om at nyhetsdekningen skal være like god som i dag, er det ingen tvil om at det blir mye mer utfordrende å få tid til å dra langt, til «ytterst på den nögne ö i» i distriktet, for å lage saker derfra, sier journalist og varatillitsvalgt for distriktskontorene, Aksel Kroglund Persson.

Bekymrede ansatte

– Det blir ikke mulig å produsere like mange nyheter med ti færre stillinger, og det som skjer nå er trist. Men når det først skjer, må vi bare brette opp ermene og sørge for at dette fortsatt blir en bra arbeidsplass samtidig som vi leverer godt stoff til publikum, sier Persson som roser ledelsen for en ryddig og åpen prosess.

Klubbleder Unni Eikeseth, tillitsvalgt for alle ansatte i NRK på Tyholt, har fått flere henvendelser fra bekymrede ansatte.

– Mange er bekymret, uavhengig av ansiennitet, men vi håper at ledelsen greier å gjennomføre nedbemanningen uten at folk blir oppsagt.

– Skal slå Adressa og TV 2

Nyhetsanker i tv og vaktsjef Odd Rune Wolden i NRK Trøndelag er en av dem med lav ansiennitet, men henger ikke med hodet foreløpig.

– Vi skal fortsatt jobbe med å slå både Adressa og TV 2 når det kommer til nyheter. Utfordringen blir å spisse og prioritere tøffere, sier Wolden som både har fartstid i Adresseavisen, TV 2 og RBK.