«The Drop» er en velspilt moralsk thriller av en type det ikke lages så mange av lenger, nemlig om små og halvstore skurker og folkene rundt dem i gråsonene. Den forrige gatesmarte stemningstrhilleren i samme landskap var Andrerw Dominiks «Killing Them Softly» fra 2012. Den hadde James Gandolfini i hans kanskje beste filmrolle. Her møter vi han i hans siste.

Det er trist å se Gandolfini som tidligere bareier som har fått baren sin overtatt av østeuropeisk mafia, som hvitvaskingsautomat for svarte penger. Tom Hardy spiller hans nevø som står i baren. Han forbarmer seg en dag over en skadet pitbullvalp han finner i søppelkassen til Noomi Rapace. Derfra skrus en moderne noir gradvis til.

Filmen er regissert av belgiske Michaël R. Roskam etter en novelle av krimforfatteren Dennis Lehane. Det rommet den enkle historien gir til Tom Hardy i hovedrollen gjør det fristende å ønske seg flere filmatiserte noveller, færre romaner. Hardy skal ha mye av æren for at en god B-film blir noe mer, med underspill så ladet at det neppe kan kalles underspill.

Roskams testosteronsterke debutfilm «Bullhead»(2011) var på Kosmorama. I sin andre film, også denne med intense Matthias Schoenaerts i en rolle, viser han at han kan lage god amerikansk film også. Det er dessuten befriende å møte en så skuespillerdrevet thriller, hvor Noomi Rapace gjør en av sine bedre roller og filmer utenfor Norden.

Den 37-årige briten Tom Hardy er i ferd med å bli en av de beste filmskuespillerne i sin generasjon. Snart blir han å se som Mad Max og brødrene Kray i kommende storfilmer. Forhåpentligvis vil han fortsette å skinne i mindre, skuespillerdrevne filmer som denne. Den dramatiske sluttscenen, som hele filmen bygger opp mot, er så bra skrevet, spilt og regissert at det får «The Drop» til å gløde som en enda bedre film enn den ellers kanskje, strengt tatt, er.

Eminent B-film: Tom Hardy, Noomi Rapace og en liten pitbull løfter barkrimmen «The Drop» til gode høyder. Foto: Barry Wetcher / SMPSP