Brooklyn blir medeier i ølsenter på Lademoen

Amerikanske Brooklyn Brewery går inn i med en eierandel i Nye E.C. Dahls Bryggeri - og vil engasjere seg sterkt i driften av det nye ølsenteret i Strandveien.

Representanter fra Brooklyn (bryggmester Garrett Oliver til venstre) på besøk i Trondheim i dag.  Foto: KRISTIAN HELGESEN

Saken oppdateres.

I november i fjor det ble kjent at Carlsberg går inn med 110 millioner kroner for å bygge opp et norsk ølsenter i Trondheim. Med seg på eiersiden får de et av verdens mest profilerte bryggerier.

Brooklyn Brewery startet som et mikrobryggeri på Brooklyn, og er nå etablert som selve spydspissen i «ølrevolusjonen» i USA. Relativt små håndverksøl-bedrifter overtar større og større deler av markedet. For tre år siden var 8 prosent av alt øl som ble distribuert i USA håndverksøl, det var da regnet som et oppsiktsvekkende høyt tall. Nå er prosentandelen på over 20 prosent.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Forankret i New York

Til tross for at Brooklyn Brewery nå er en betydelig bedrift som selger sine produkter over hele verden, har de beholdt sin forankring i nabolaget i bydelen Brooklyn i New York City. I forarbeidet før lanseringen i Trondheim har de etter hva Adresseavisen erfarer vært like tydelig på viktigheten av lokal forankring og lokale samarbeidspartnere i Nye E.C. Dahls bryggeri i Trondheim.

Pressekonferanse

Både eier Eric Ottaway, bryggmester Garrett Oliver og flere andre sentrale personer i Brooklyn Brewery er til stede på en pressekonferanse i E.C. Dahls lokaler i dag, sammen med blant andre Ringnes' nye direktør Søren Brinck. På pressekonferansen redegjør Brooklyn for sine motiver for å gå inn i øl-prosjektet i Trondheim med en minoritetsandel.

E.C. Dahls Bryggeri eies av Ringnes som igjen eies av et av verdens største bryggerier Carlsberg, og har i de siste årene mistet mange arbeidsplasser og arbeidsoppgaver etter at all brusproduksjon og deler av ølproduksjonen er blitt sentralisert til østlandet. Til gjengjeld skal det satses hardere på flaskeøl, fatøl og spesialøl.

Senter for hele landet

Nye E.C. Dahls Bryggeri skal bli et senter for øl, ikke bare for Trondheim og Trøndelag, men for hele landet. Dahls øl og mindre produksjon av annen øl skal foregå her, i tillegg til restaurant, mikrobryggeri, lokaler for konferanser og undervisningen. Roar Hildonen fra restauranten To rom og kjøkken er samarbeidspartner på restaurantsiden.

Nytt liv i Strandveien: Her har det vært brygget øl siden 1889. Fra 2016 skal Aktiebryggeriets bygg fremstpå som kobinert, bryggeri, restaurant, mikropub og kompetansesenter. Foto: Adresseavisens arkiv 

Nytt liv i Strandveien: Her har det vært brygget øl siden 1889. Fra 2016 skal Aktiebryggeriets bygg fremstpå som kobinert, bryggeri, restaurant, mikropub og kompetansesenter. Foto: Adresseavisens arkiv 

På forsiden nå