Språkfeil i annonse fra Språkrådet

En språkfeil har sneket seg inn i utlysningsteksten for den ledige stillingen som direktør i Språkrådet.

  Foto: Faksimile (Aftenposten)

Saken oppdateres.

Statens fagorgan i språkspørsmål, Språkrådet, trenger ny direktør. Stillingen er utlyst på side 8 i Aftenposten mandag. Blant dem som har lest annonsen, innrykket i fellesskap av Kulturdepartementet og Språkrådet, er Finn-Erik Vinje, professor emeritus i språkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

- Det er en grammatisk feil i utlysningsteksten, sier Vinje til ap.no.

Den vesle annonsen har ikke mer enn fem setninger.  Men Vinje er sikker i sin sak på at det er en feil i den andre og viktigste av de fem setningene:

«Vi søker en strategisk og resultatorientert leder som kan bidra til å videreutvikle Språkrådet og styrke virksomheten i sitt samfunnsoppdrag.»

- Hm, hvor er feilen?

- Ordet «sitt» er feil.  Det skulle ha stått «dets». Slik setningen nå står, vises det tilbake til lederen som subjekt. Men det er ingen tvil om at det er rådet som har et samfunnsoppdrag. Så «dets» hadde vært det korrekte. Forøvrig er jeg heller ikke så begeistret for de de mange management-ordene som er presset inn i den vesle teksten, sier Vinje.

Erkjenner feil

Et firma som heter Visindi Oslo AS bistår departementet i rekrutteringsprosessen. Resultatorienterte språkdirektøremner kan i første omgang rette sine henvendelser dit.

- Denne teksten er ikke formulert i Språkrådet, men i departementet. Det er rett at det i stedet for «sitt» kunne ha stått "dets", sier Daniel Gusfre Ims i Språkrådet.

Navn med klang

Sylfest Lomheim var direktør fra 2004 til 2010. Etterfølgeren, Arnfinn Muruvik Vonen, gikk av i januar. Men et uvanlig navn er ingen forutsetning for å søke åremålsstillingen som direktør.

For tiden er det Roy Kristiansen som leder Språkrådet.

På forsiden nå