Den store franske skuespilleren Isabelle Huppert snakket begeistret om Joachim Trier på pressekonferansen i Cannes for «Louder Than Bombs» mandag. Den franske skuespilleren med over 120 filmroller for noen av verdens ledende filmskapere bak seg sa at Trier med «Louder Than Bombs» for tredje gang har vist at han er en fantastisk filmregissør.

Byrne dro til

At skuespillere roser regissøren i filmen de medvirker i på pressekonferanse i Cannes, er kanskje ikke særlig overraskende, men både Huppert og hennes medspiller, irske Gabriel Byrne gikk lenger enn meritterte skuespillere vanligvis gjør i slike sammenhenger:

- Å jobbe med Joachim var en utrolig opplevelse. Han er så sympatisk som regissør. Mange regissører forstår ikke skuespillere, overregiserer oss. Så er det noen som ikke regisserer i det hele tatt. Joachim regisserer på en hensynsfull måte, sa Byrne, som også opplyste at en av hans livsambisjoner som skuespiller ble realisert med «Louder Than Bombs»: Å spille med Isabelle Huppert. – Hun er min favorittskuespiller, sa han.

Druids gjennombrudd

Pressekonferansen i Cannes gikk pent og pyntelig for seg, med bra besøk og høflige spørsmål til Trier og skuespillerne. En journalist lurte på om Trier var inspirert av den svenske regissøren Bo Widerberg, noe han på en høflig måte sa han egentlig var, selv om han uttrykte stor respekt for svensken. Gabriel Byrne benyttet også anledningen til å skryte av Devin Druid som gjør filmens kanskje beste skuespillerprestasjon som tenåringssønnen til Byrne.

- Det er utrolig at dette er hans første spillefilm. Det var som å jobbe med noen som gjort 50–60 filmer. Han var der følelsesmessig i alle scenene, sa han om en skuespiller vi sannsynligvis får se mye til framover.

Rød løper neste

I kveld skal Joachim Trier og teamet bak «Louder Than Bombs», samt den norske kulturministeren gå den røde løperen til gallapremieren på filmen i Cannes. Da kan han glede seg over at flere av de toneangivende internasjonale filmpublikasjonene er til dels svært begeistret for filmen, etter pressevisningen i Cannes søndag kveld. Selv om filmen også har fått motstand av flere kritikere.

Les Adresseavisens anmeldelse av «Louder Than Bombs»

Ros og ris

Screen Dailys anmelder Dan Fainaru skriver at «Louder Than Bombs» viser Trier i «toppform», og berømmer ham for overgangen fra norsk til engelsk. Han skriver at filmen er «rik på detaljer, følsomt spilt og dyktig gjennomført». Varietys Peter Debruge er også begeistret og mener filmen på underlig vis klarer å kombinere det åpenbare og subtile.

Hollywood Reporters David Rooney er mer kritisk og mener filmen til tross for å være velspilt med sterke enkeltscener mangler et «følelsesmessig senter» og at den derfor blir mer kjølig og diffus enn gripende. The Guardians Peter Bradshaw gir den to av fem stjerner og karakteriserer filmen som et «underlig poengløst drama».

At flere av verdens største og ledende medier på film anmelder Triers film som en stor og viktig nyhet og konkurrerer med oss norske filmjournalister om å være tidlig ut med anmeldelse, viser hvilken posisjon den norske regissøren har fått ved å entre hovedkonkurransen i Cannes.

Joachim Trier (t.h.) og Eskil Vogt (t.v.) poserer sammen med skuespillerne Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Devin Druid og Rachel Brosnahan. Foto: BENOIT TESSIER, Reuters