Tre veteranskuespillere på nærmere 80 i løst, bittersøtt drama om kunst, aldring og ungdom, skapte begeistring i Cannes i dag, særlig på pressekonferansen. Paolo Sorrentinos første film etter Oscar-belønte «Den store skjønnheten» (2013) gjør noe av det samme for aldrende kunstnere som forgjengeren gjorde med Roma.

Caine ble hyllet

Filmen med den syrlige tittelen «Youth» utspiller seg på et luksushotell i Alpene. Michael Caine(82) spiller en britisk komponist og dirigent som har trukket seg tilbake, men er under press for å dirigere sitt mest kjente stykke til ære for den britiske dronningen. Hans venn Harvey Keitel(76) er filmregissør med et team av hipstere i arbeid med sin siste film, hvor hans gamle funn som skuespiller, Jane Fonda(77) har sentral rolle.

På pressekonferansen fikk Jane Fonda kraftig applaus, overgått av Michael Caine som er den eldste og beste i filmen. Han ble regelrett ble hyllet av store deler av pressekorpset før spørsmålsrunden, og skapte latter og rørelse med sine lakoniske svar.

49 år siden sist

I år er det 49 år siden den britiske skuespillerlegenden sist var i Cannes, da med hans signaturfilm «Alfie». Siden har han holdt seg unna, inntil nå. «Alfie» vant en pris, det gjorde ikke jeg. Så jeg kom ikke tilbake. Jeg drar ikke for ingenting. Nå har jeg gjort en film jeg elsker, så jeg drar hvor som helst. Paolo Sorrentino er en av de beste regissørene i dag. Hele ensemblet i filmen er briljant, så om noen av oss får pris, bør den deles på alle, sa Caine.

I filmen avviser han forespørselen fra det britiske hoff om å gjøre comeback til ære for dronningen. Han repliserer også at han ikke tror hans comeback vil gjøre dronningen glad, da han tviler på at noen har sett henne glad. På pressekonferansen fikk Caine spørsmål fra britisk presse om han noen gang har sett dronningen glad.

Dronningen har humor

- Ja. Jeg ble slått til ridder av henne en gang. Det vil si det blir du bare én gang. Jeg husker hun så på meg og sa: «Jeg har på følelsen at du har gjort det du gjør lenge». Jeg var fristet til å svare: «Det har nok du også», men jeg holdt kjeft. Hun har faktisk bra sans for humor. Hun spurte meg en gang om jeg kunne noen vitser. «Ja, men ingen jeg kan fortelle til deg», sa jeg. Da fortalte hun meg en, men jeg har dessverre glemt den.

Yngstemann i veterangjengen, Harvey Keitel forklarter samspillet med Caine i filmen slik: - Jeg føler vi er kamerater. Selv om ikke har møttes før, er vi kamerater gjennom teater, sier han. Jane Fonda sier alder et et spørsmål om holdning, at det hjelper med lidenskap i livet.

Maradonna i birolle

Filmen tar for seg aldring og aldrende storheter. Diego Maradona dukker opp som seg selv med kulemage og gjør noen triks med en tennisball. Filmens tittel «Youth» står i kontrast til hovedpersonene.

Michael Caine mener filmen tematiserer tapt tid. - Scenen hvor jeg sammen med Harvey er gammel mann i svømmebassenget og ser på en vakker naken Miss Universe i bassenget, viser hva vi har mistet, og aldri får igjen. Det er trist. Filmplakaten får meg til å gråte, sa han tørt.

På spørsmål om hvordan det er å spille stadig eldre mennesker på film, gnistret Caine til med sitt britiske vidd: - De eneste alternativet til å spille gamle folk er å spille døde folk. Jeg er smart og velger gamle, sa Caine og mintes øyeblikket da karrieren hans tok en ny vending.

- Jeg klaget til en produsent en gang etter å ha lest manus og sa at rollen for liten. Han sa til meg: «Du skal ikke spille elskeren, men faren». Da skjønte jeg at jeg ikke fikk dama mer på film. Siden har jeg begynt å få priser i stedet.

«Eneste kroppen jeg har»

Caine ble spurt hvordan det var å framstå naken med sin aldrende kropp i filmen: - Det bryr meg ikke. Det er den eneste kroppen jeg har. Jeg gjør ikke Mr.Universe-poseringer lenger. Til dere som ikke er gamle ennå vil jeg si: Dette vil skje med dere også. Ikke bli for kjepphøye.

Michael Caine har spilt i over 150 filmer og har vunnet to Oscar-priser. Om sin kunstneriske aldring, sier han at han har begynt å bli stoppet på gaten av unger. - De aner ikke hvem jeg er, men spør om å få autografen til Batmans butler, sier han. Til rollen som aldrende dirigent og komponist øvde han i fire uker med hjelp fra to dirigenter. - Etter konserten i filmen, kom førstefiolinisten opp til meg og sa : «Du er bedre enn han vi hadde forrige uke», humrer Caine. Han kan fortsatt kunsten både å stråle på lerretet og å fortelle en god historie.

Får Caine til å gråte: Her er filmplakaten til «Youth» som får Michael Caine til å gråte.