Dropper gjesteopptreden av Rotmo

NTE ønsker ikke at Hans Rotmo skal opptre på deres interne sommerfest. Nå tas artisten av programmet.

Den tidligere frontfiguren i Vømmel Spellmannslag, Hans Rotmo, kommer med harde påstander om muslimer i Europa.  Foto: NILS T. TOLDNES, Adresseavisen

Saken oppdateres.

- Den type holdninger Rotmo har eksponert i helga vil ikke vi assosieres med, sier kommunikasjonsdirektør  Inge Bartnes i NTE.

Et punkt ved NTE og Steinkjerfestivalen sin sponsoravtale går ut på at festivalen stiller med en av årets festivalartister som kan opptre under NTE sin sommerfest. I år var det Hans Rotmo som skulle ha opptrådt for NTEs ansatte, men nå har NTE bedt Steinkjerfestivalen om å finne en annen artist.

Vil ikke assosieres med Rotmos meninger

- Det er en etablert tradisjon at Steinkjerfestivalen stiller med en artist når våre 650 ansatte møtes til sommerfest. I år stilte festivalen med Hans Rotmo, men etter det som sto på trykk i Trønder-Avisa i helga og som har blitt gjentatt i flere aviser, har vi meldt tilbake til Steinkjerfestivalen at vi ikke vil ha Rotmo på vår sommerfest. Festivalen vil gjøre det de kan for å finne en annen artist, sier Bartnes.

- Forenklet kan vi si at han legger opp til en retorikk som handler om «oss og dem». I NTE jobber vi for mangfoldighet og vi tror at det har noe bra ved seg. Vi skal ta vare på hverandre også internt i selskapet, da passer Rotmos budskap dårlig med vår sommerfest, sier Bartnes.

Hans Rotmo og Vømmølgutan står på programmet til Steinkjerfestivalen i år. Hva festivalen velger å gjøre vil ikke Bartnes blande seg inn i.

- Hvilke vurderinger Steinkjerfestivalen gjør vil ikke NTE ta stilling til, sier han.

Skapt stor debatt

Det var i et portrett i Trønder-Avisa lørdag at Rotmo uttalte at muslimer er en miljøforurensning i Europa. Til adressa.no sa Rotmo at det er et adelsmerke å bli kalt rasist og muslimfiendtlig. Rotmo har blitt møtt av kritikk fra flere hold etter sine uttalelser som kom like før årets Vømmølfestival. Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen (Ap), tok sterk avstand fra Rotmos syn på muslimer.

LES OGSÅ: Langt fra Vømmøl til dagens Rotmo

LES OGSÅ: Jeg er verdaling på lik linje med deg

– Jeg vil ikke gå inn i en stor debatt med Rotmo, men han tar for sterkt i og bruker for harde ord. Jeg er enig med Rotmo i at vi skal reagere på overtramp fra muslimer, men vi kan ikke skjære alle over en kam slik han gjør her. Selv sier Iversen at han står på den jevne norske linja og ser at verden blir mer global.

Støttes i debattfelt

Debatten blant adressa.nos lesere har de siste dagene gått heftig. I debattfeltet på Facebook får Hans Rotmo støtte for sine kontroversielle meninger om muslimer.

En gjennomgang av debatten viser at rundt 100 av innleggene gir støtte til Rotmo eller til budskapet hans, med kommentarer av typen «Han sprer sannheten..» og «Rotmo har 100% rett..» Men ifølge statsviter Svein Tore Marthinsen er dette ikke representativt for hva folk egentlig mener.

- De som engasjerer seg er gjerne folk som har sterke synspunkter i en eller annen retning, og dermed blir debattene mer polarisert enn det folks holdninger egentlig skulle tilsi, sier Marthinsen.

 
På forsiden nå