- En allsidig og vennlig skuespiller er borte

Henki Kolstad har gledet flere generasjoner med sitt skuespill og sin varme humor. Mandag døde han, 93 år gammel.

Saken oppdateres.

– Har du ikke humor, er det ikke lett å overleve, men så ble han også gammel, sier Nora Brockstedt til NTB.SE BILDENE: KOLSTAD I BILDER

Og Henki Kolstad fikk et langt liv på norske scener, lerreter og TV-skjermer. Det er hele 80 år siden han debuterte på Nationaltheatret som 13-åring, og hovedrollene har stått i kø for den folkekjære skuespilleren.

– En plass i alles hjerter

– Han var svært sentral i norsk film fra begynnelsen av femtitallet, både som skuespiller og regissør. Han hadde en plass i hjertet til nordmenn i alle generasjoner, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Kolstad sjarmerte med sine rolletolkninger, og hos de unge er det nok som skomaker Jens Petrus Andersen i Skomakergata han huskes aller best. Adventsserien var å se på TV-skjermen for første gang i 1979, men har fått forlenget levetid med jevnlige repriser siden.

Men også Nora Brockstedt har gode minner fra «Jul i Skomakergata». Hun spilte rollen som fru Enebær, og med Kolstad som motspiller syntes hun ventetida på filmsettet var noe av det morsomste under hele innspillingen.

– Film er ventetid, så det ble det mye av. Skomakergata var veldig festlig, ikke minst utenom! Da fant vi på mye tull og tøys, sier Brockstedt, som også sender sine tanker til familien.

– Dominerte norsk film

Kolstad var en av norsk teater- og filmhistories mest brukte og skuespillere, og det store gjennombruddet kom med «Kampen om tungtvannet» i 1948. Gjennom 1950- og 1960-åra var Kolstad spesielt ofte å se på filmlerretet, og til sammen medvirket han i hele 45 filmer.

– Han dominerte, og spilte i omtrent hver eneste film som ble laget på den tida. Han representerte den norske mannen, og var en vi alle identifiserte oss med, sier NRKs mangeårige filmkommentator Pål Bang-Hansen. Bang-Hansen var selv med og produserte dokumentarfilmen om Kolstad, «Henki på film», i 2003.

Kolstads venner og tidligere kolleger tror allsidigheten var en av skuespillerens viktigste egenskaper.

– Han var en stor dramatisk og komisk skuespiller. Han var en stor kunstner av den gamle garden og spilte helt perfekt i alle roller, sier NRKs Andreas Diesen.

Kolstad har vært ansatt ved Trøndelag Teater, Det nye Teater, Edderkoppen, Centralteatret og Nationaltheatret, og har hatt store roller blant annet som Willy Loman i «En handelsreisendes død», Hans Leopold i «Sommer i Tyrol» og Alfred P. Dolittle i «My Fair Lady».

– Og «Privatliv» på Nationaltheatret var en stor komedie. Her briljerte Henki Kolstad og Wenche Foss i sine roller, sier Diesen.

Suksess med spansk flue

Kjersti Holmen er én av mange som har fått muligheten til å spille med Kolstad. De to spilte sammen i «Den spanske flue» på ABC-teatret i 1989 og 1990, og var siden på turné. Stykket har vært å se på NRK TV en rekke ganger siden, sist i 2007.

– Jeg husker at jeg gledet meg like mye til hver kveld. Han var så vital og helt uovertruffen i den rollen. Det var en sann fryd å spille mot Henki, forteller Holmen til NTB. Selv spilte hun rollen som sennepsfabrikantens hustru, fru Klinke.

Nora Brockstedt var bare én av mange som satte pris på stykket.

– Gled deg pappa, her er jeg! Det var så morsomt. – Tøvete morsomt, sier hun.

Kolstad mottok Filmkritikerprisen i 1951, Teaterkritikerprisen i 1971 og Æres-Amanda i 1990. Han er også tildelt Storkors i Purpurnæseordenen i Kunstnerforeningen og Aamot-statuetten for sin innsats i norsk film. Han var kommandør av St. Olavs Orden.

 
 
 
På forsiden nå