Føler seg stemplet som IS-sympatisør

Fatima Almanea (20) føler seg misbrukt i et leserinnlegg i Adresseavisen.

– Helt feil!: Fatima Almanea fra Verdal føler seg stemplet som IS-sympatisør i to leserinnlegg i henholdsvis Trønder-Avisa og Adresseavisen. – At jeg skulle støtte IS, er helt feil og totalt forkastelig, svarer Almanea. 

Saken oppdateres.

«Lille «harmløse» Fatima?» er tittelen på et innlegg i Ordet Fritt i fredagens papirutgave av Adresseavisen. Innsenderen Torbjørn Kvam viser til at Fatima Almanea har omtalt martyrer i positive ordelag i forbindelse med en diskusjon på Facebook i 2014 om terrororganisasjonen den Islamske Stat (IS).

Han skriver videre at hun har hevdet i en Facebook-diskusjon at «IS må forstås som et produkt av den urettferdighet som araberne har blitt utsatt for».

– Rotmo derimot, har aldri uttrykt forståelse for drapsskvadroner, skriver Kvam i leserinnlegget.

–Riv ruskende galt

Fatima Almanea sier påstandene i innlegget er totalt misvisende når Adresseavisen konfronterer henne med innholdet i leserinnlegget.

– Leserinnlegget tegner et bilde av meg som en IS-sympatisør, og det er riv ruskende galt. Jeg støtter selvfølgelig ikke IS og mener alt det IS står for er totalt forkastelig. Slike påstander står dessuten i dyp kontrast til at jeg nå – i samarbeid med Verdal kommune og politiet – skriver en veileder som nettopp skal forebygge den ekstremismen som blant annet IS representerer, sier Almanea til Adresseavisen.

Hun viser til at informasjonen i Kvams leserinnlegg i Adresseavisen er hentet fra et større leserinnlegg som sto på trykk i Trønder-Avisa tirsdag. Der skriver en annen innsender det samme som i Kvams påstander; at Almanea i en Facebook-diskusjon skal ha skrevet til en venninne på arabisk: «Ikke glem at vi alle er martyrer, husk at martyrer er levende hos Gud».

Tok kontakt med innsender

– Du har aldri skrevet dette på Facebook?

– Nei, jeg kan overhodet ikke huske at jeg skal ha skrevet dette, og ble derfor sjokkert da jeg leste innlegget i Trønder-Avisa. Dette må være diktet opp, og jeg føler meg misbrukt. Jeg prøvde å finne sitatet på Facebook, men fant det ikke. Derfor tok jeg kontakt med vedkommende som hadde forfattet innlegget for å få en klarhet i hvor han hadde funnet denne informasjonen, men jeg har ikke fått noen respons fra ham. Trønder-Avisa har siden beklaget overfor meg at innlegget kom på trykk.

At hun har drøftet etableringen av IS, går verdalingen imidlertid god for.

– Men dette er tatt fra en annen sammenheng, fra en diskusjon om hvorfor ekstreme grupperinger som IS oppstår. I likhet med historikere og forskere, prøver jeg å se etter årsaker. At enkelte grupper i Irak har følt seg urettferdig behandlet av myndighetene, kan være en av mange forklaringer på etableringen av slike miljøer. At jeg prøver å se en sammenheng, betyr likevel ikke at jeg på noen som helst måte sympatiserer med, eller forsvarer det IS står for eller gjør, sier Almanea som opprinnelig er fra Irak.

Hun har fått stor oppmerksomhet i både lokal- og riksmediene den siste uken etter at hun tok til motmæle mot artisten og sambygdingen Hans Rotmo. I et intervju med Trønder-Avisa sist helg, uttalte blant annet Rotmo at han ser på muslimers innvandring som en «miljøforurensning» i Europa. Nå tar Rotmo imidlertid selvkritikk og i en sms til Adresseavisen sier at han angrer på formuleringen.

LES OGSÅ: - Angrer på formuleringen om miljøforurensing

LES OGSÅ: Usensurert Rotmo

LES OGSÅ: - Jeg er verdaling på lik linje med deg

– Bagatelliserer IS

Torbjørn Kvam i Trondheim som har skrevet leserinnlegget i Adresseavisen, avviser at han tegner et bilde av Almanea som en IS-tilhenger.

– Verken jeg eller vedkommende som har skrevet leserinnlegget i Trønder-Avisa stempler Almanea som IS-sympatisør, det er opp til hver enkelt leser å danne seg et bilde. Det jeg ønsker, er å bringe informasjon til torgs som nyanserer medieoppslagene om Hans Rotmo og Almanea. Hennes engasjement i Facebook-diskusjonen står nemlig i kontrast til hennes oppgjør med Rotmo. Slik det framstår nå, skildres hun som en helgen, mens Rotmo korsfestes og stemples som en person som farer med løgn og usannheter. Bildet er etter min mening unyansert, og jeg blir alltid mistenksom når alle er så enige om at Rotmo er synderen. Og skal man tro Facebook-diskusjonen jeg referer til, er Almanea en person som bagatelliserer IS. Det bør komme fram i debatten, sier Kvam til Adresseavisen.

Informasjonen har han hentet fra leserinnlegget i Trønder-Avisa.

– Jeg har brukt leserinnlegget i Trønder-Avisa som skriftlig kilde, og regner med at avisen har foretatt en grundig redaksjonell vurdering før de satte innlegget på trykk.

Adresseavisen har prøvd å få kontakt med kronikkforfatteren Terje Carlsen som hadde innlegget i Trønder-Avisa 2. juni, uten å lykkes.

–Politisk engasjert

– Almanea sier hun føler seg stemplet og uthengt i disse leserinnleggene?

– Jeg kan forstå følelsen, men hun har all mulighet til å avvise påstandene.

Den tidligere lektoren Torbjørn Kvam viser til at Almanea er ungdomspolitiker i AUF.

– Hun engasjerer seg politisk og derfor er det viktig at hun redegjør for sine standpunkt og er krystallklar på hva hun står for. Det må være lov å stille spørsmål til en person som kanskje blir politiker i framtiden.

Adresseavisen beklager

Adresseavisens samfunnsredaktør Stein Arne Sæther beklager at leserinnlegget ble trykket i den form det fikk i fredagens avis.

- Fatima Almanea burde fått mulighet til å imøtegå påstandene, sier redaktøren.

Beklagelsen vil også bli trykket i papiravisen lørdag.

Leserinnlegg: Torbjørn Kvams leserinnlegg sto på trykk på Ordet Fritt i Adresseavisen fredag. 

Leserinnlegg: Torbjørn Kvams leserinnlegg sto på trykk på Ordet Fritt i Adresseavisen fredag. 

På forsiden nå