- Han er nærmest en popstjerne, et fenomen, sier Per Høiem.

- Det var helt vanvittig med folk, helt desperat! Det var kø hele Ilevolden bortover, ler galleristen.

Kunstneren Pushwagner feirer 75-årsjubileum med en rekke utstillinger rundt om i Norge.

Da han åpnet utstilling i Galleri Ismene lørdag formiddag, møtte mange hundre publikummere opp for å se bildene og kunstneren.

Showet og tøyset

- Jeg aner ikke hvor mange som var innom, men vi brukte opp alle de 500 glassene vi hadde kjøpt og måtte ta inn folk i puljer. Vi kunne holdt det gående til langt på kvelds, sier Høiem.

Og kunstneren holdt ikke tilbake. Han showet og tøyset, tegnet tegninger i bøker til folk og bød på seg selv, forteller galleristen.

- Det er helt utrolig! Men er du kunstner, og får holde på med det du har lyst til, lever du også lenge. Bare se på Håkon Bleken. Han er 86 år og fortsatt svært aktiv. Pushwagner jobber hele tiden, og er raus med seg selv.

Overfalt av jenter

Høiem forteller at da han og kunstneren var ute og spiste fredag kveld, ble Pushwagner nærmest overfalt av unge jenter.

- Han har en enorm appell. Jenter på 16-17 år kastet seg rundt halsen på ham og ville bli fotografert. Jeg trodde ikke det var mulig. Det er ingen som kaster seg rundt halsen på meg.

Utstillingen i Ismene inneholder 32 verk, men har ingen tittel eller noe bestemt tema. De fleste bildene er helt nye.

Bildene er likevel karakteristiske for kunstneren, mener Høiem, med gangsteruttrykket, som kan minne om Chicago på 1920-tallet, og samfunnskritikken av samlebåndslivet.

- Elsket av ungdommen

Sist Pushwagner hadde utstilling i Ismene var i 2011. Da tok han balletak på fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Også den gangen var det lange køer, men ikke i nærheten så folksomt som på lørdag.

- Det var mye ungdommer der; han er elsket av ungdommen. Det var kaotisk i starten, men mot slutten ble det lettere å få sett bildene ordentlig. Salget gikk strålende, sier Høiem.

Stort samfunnsengasjement

Etter to og en halv time måtte galleriet stenge.

- Vi måtte bare bestemme oss. Pushwagner er tross alt 75 år. Vi måtte ta hensynt til helsen hans.

- Hva er det med Pushwagner som appellerer til folk?

- Han er fargesterk, det vet vi at ungdommen liker. Og så har han denne senpopkunst-måten å jobbe på, med de klare rene flatene. I tillegg ligger det et stort samfunnsengasjement i arbeidet hans, sier Per Høiem.

Pushwagner showet og tøyset under utstillingsåpningen i Galleri Ismene lørdag formiddag. Her gir han gallerist Per Høiem et spark bak. Foto: OLE MARTIN WOLD
Kunstneren signerte og tegnet tegninger i bøker til folk. Foto: Ole Martin Wold
Hundrevis av interesserte hadde møtt opp for å se utstillingen og kunstneren. Foto: OLE MARTIN WOLD
Pushwagner feirer 75-årsjubileum med en rekke utstillinger i Norge, blant annet på Galleri Ismene i Trondheim. Her er bildet «Lul» (119 x 61 cm, 2014).
Kunstneren stiller ut 32 bilder på Ismene. Blant dem «Night Life» (126 x 112 cm, 2014). Gallerist Per Høiem sier salget gikk strålende. Utstillingen blir stående til midten av august.