Stavrum: – PST må stoppe umiddelbart

PST har tråkket over en grense ved å konfiskere filer fra filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens dokumentar, mener generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

– Dette er sjokkerende i ordets rette forstand, og det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Politiet må umiddelbart gi slipp på filene, sier Stavrum til Dagbladet.

– PST må stoppe umiddelbart og forsikre oss på en troverdig måte at de ikke har og ikke kommer til å gjennomgå dette materialet. Dette er hendelser som minner om land vi overhodet ikke vil sammenligne oss med, sier hun.

Det var mandag kveld tre sivilkledde tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) troppet opp hos den prisbelønte filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen. Der konfiskerte de en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge, skriver Dagbladet.

- Skadelig signaleffekt

Filmskaperen har siden januar i fjor jobbet med dokumentarfilmen, som var nær ferdigstillelse.

– Dette er sjokkerende i ordets rette forstand, og det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge. Dette er prinsipielt viktig og sprer fare rundt kildevernet og pressefriheten, sier Stavrum.

Ifølge avisas opplysninger kom politimennene kom til Rolfsens hjem vest i Oslo like etter at landskampen mellom Norge og Sverige var begynt. Der gjennomsøkte de regissørens bolig og bil, og tok med seg filene som bevismateriale.

Kokkvold: - Bekymringsfullt

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, reagerer også.

- Dette er bekymringsfullt. Politiet og PST skryter at økte midler de siste årene, og da må man tro de har fått midler til noen som kan fortelle dem at de har hensyn å ta når det gjelder razzia hjemme hos en skapende kunstner. Man skal være ytterst varsom når det gjelder upublisert materiale, sier Kokkvold til avisa.

Den eneste akseptable begrunnelsen er at PST gjennom aksjonen kan avverge en terrorhandling, sier han.

- Men om det hadde vært tilfellet, så hadde jo selvsagt Imtiaz Rolfsen selv varslet politiet.

Skjedde to dager før ankesak

29-årige Hussain ble i fjor dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot journalister, jøder og en rettssakkyndig, men ble frikjent for å ha hyllet terror og terrorister. I morgen kommer to ankesaker mot Hussain opp i Borgarting lagmannsrett.

Regissør Rolfsen er kjent for filmer som «Izzat» (2005), «Varg Veum - Bitre blomster» (2007) og Ivar Ambjørnsen-filmen «Den siste revejakta» (2008).

På forsiden nå