– Det er ekstremt kult, vi hadde ingen forventninger om å få det, sier Heida Karine Johannesdottir Mobeck og Anja Lauvdal.

28-åringene er årets mottakere av jazzstipendet som ble delt ut under Moldejazz torsdag formiddag.

De spiller sammen i Broen og Skadedyr, men når de opptrer som duo kaller de seg Skrap. Bandet har eksistert siden de møttes på Sund folkehøyskole i august 2006. Siden har de samarbeidet i en rekke andre prosjekter.

– Vi har lært sinnsykt mye av å gjøre det sammen, og ikke aleine. Det er kult å kommunisere med noen. Hele prosessen blir mer dynamisk, mener Heida Karine Johannesdottir Mobeck.

– Salig blanding

Musikken beskriver de som en blanding av improvisasjon og populærmusikalske byggesteiner, enkelt oppsummert som impropop.

– Vi holder på med mange sjangre. Vi er inspirert av hip hop og sampling, og regner med at bestillingsverket kommer til å bli en salig blanding. Som duo har vi ofte improvisert, forteller Anja Lauvdal fra Flekkefjord.

Hun er pianist, mens Heida fra Trondheim spiller tuba. Sammen skal de lage et bestillingsverk til Trondheim jazzorkester, som skal framføres under Moldejazz neste år.

Har tittel og besetning klar

Arbeidstittelen er «Eklektisk verk». På Wikipedia har de latt seg inspirere av følgende: «Eklektisisme er en form for stilblanding. Det er en konseptuell tilnærming som ikke holder fast ved kun et enkelt paradigme eller et sett av regler. I stedet søker man løsninger med mulighet til å implisere og innarbeide flere ulike teorier, både innenfor form, stil og idé, der målet er å oppnå komplementær innsikt i studiet av et objekt eller tolkning av et tema.».

–Vi synes ordet eklektisk passer bra til oss, vi pleier å tenke sånn når vi skriver musikk, utdyper Anja.

Foreløpig har de ikke kommet så mye lengre enn å velge besetning. Det blir et orkester på 14-15 personer, med en blanding av elektroniske og akustiske instrumenter.

–Det blir impro, jazz, pop, støy og samtidsmusikk, forteller Heida.

Inspirert til å spille egen musikk

De kjenner godt musikerne i Trondheim jazzorkester, og var selv en del av orkesteret under bestillingsverket med Christian Wallumrød og Trondheim jazzorkester til Kongsberg jazzfestival i starten av juli.

–Vi har vokst opp med jazzorkesteret. Det har alltid vært så sykt å høre dem, uansett type musikk, sier Heida.

–«We are» med Eirik Hegdal har jeg hørt i hjel, kommenterer Anja.

–Det var da jeg ble inspirert til å spille noe annet enn korpsmusikk, forteller Heida.

Niende stipendmottaker

Jazzstipendiatet er et samarbeid mellom sponsor Sparebank 1, Midtnorsk Jazzsenter og Moldejazz, og består av 500 000 kroner. Ordningen med at Trondheim jazzorkester urframfører et nytt verk i Molde er blitt en tradisjon, og stipendet ble torsdag delt ut for niende gang.

Kobert, Magic Pocket, Kim Myhr, Stian Westerhus, Marius Neset, Albatrosh, Kristoffer Lo og Espen Reinertsen er de tidligere komponistene.