Kan bli spleiselag for Rolfsens anke til Høyesterett

Ulrik Imtiaz Rolfsen må selv betale saksomkostningene i rettssystemet etter at PST beslagla materiale til filmskaperens nye filmprosjekt. Generalsekretæren i Norsk Presseforbund foreslår å folkefinansiere anken til Høyesterett.

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen kan ikke forstå hvorfor han selv må betale saksomkostningene i retten, men er glad for støtten han får fra blant annet Norsk Presseforbund.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

– At Rolfsen må dekke saksomkostningene, er en finger i øyet i denne situasjonen, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til Klassekampen.

Hun håper nå at organisasjoner og enkeltpersoner gjennom såkalt crowdfunding – folkefinansiering – vil hjelpe Rolfsen med å finansiere den kostbare ankeprosessen.

Det var 8. juni at Politiets sikkerhetstjeneste gjennomførte en aksjon hjemme hos Rolfsen. En rekke filmer fra det kommende filmprosjektet om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge ble beslaglagt. I slutten av juni kom Oslo tingrett fram til at beslaget var lovlig. Mandag sa en enstemmig lagmannsrett seg enig og besluttet også at Rolfsen selv må dekke sakens omkostninger. Rolfsen anket umiddelbart til Høyesterett.

Forlegger og styreleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk Pen, William Nygaard, støtter forslaget om et spleiselag og sier mange organisasjoner og enkeltpersoner kan være villige til å bidra til en slik sak. Rolfsen selv er takknemlig for støtten han får.

– Man føler seg veldig liten i møte med PSTs enorme ressurser. Det betyr veldig mye å ikke føle seg så alene, sier filmskaperen til avisen.

– Selv de verste kriminelle får dekket sakskostnader, påpeker 43-åringen. 

På forsiden nå