- Det var har vært opplevelsesrik dag på Stiklestad, sa kronprinsen, før han i åpningstalen for spelet trakk linjene tilbake til 1030.

Helgen med bred appell

- Olavs død på slagmarken her ble en viktig katalysator for den endelige samlingen av Norge til ett rike. Hellig Olav ble raskt Norges viktigste helgen med bred appell ute blant folk i alle samfunnslag. I år så markerer vi at det er tusen år siden Olav kom tilbake etter flere år i utlandet, full av energi og ambisjoner. Det var ikke småtteri han hadde i tankene. Han var inspirert av det han hadde sett ute i Europa, sa kronprins Haakon, før han spurte hva fortellingen om Olav kunne bety for oss.

Viktige impulser

- I tillegg til å vise oss viktige scener fra historien vår viser den at impulser utenfra har stor betydning. Uten Olavs reiser i viking ville den norske historien sett helt annerledes ut. Norge er et åpent land. Vår norske kultur er full av påvirkning fra utlandet og svært mye av det vi regner som typisk norsk kan spores til andre steder. Dette skjer også i dag. Vi tar impulser med oss hjem når vi er ute og reiser, og vi påvirkes av menneskene som kommer hit til oss. Jeg synes det er bra. Vi trenger impulser utenfra slik at vi er godt rustet for en fremtid med endring og omstilling.

Kronprinsfamilien på vei opp i amfiet for å se Spelet om Heilag Olav. Foto: Leif Arne Holme