- Døden er mye mer enn man tror

Noen av Trondheims mest kjente hardcore-musikere dukker opp som Døden under Pstereofestivalen.

Døden har funnet formen for alvor, og spiller på Pstereofestivalen 21. august på Veita Scene. 

Saken oppdateres.

- Det fascinerende er at jeg ikke helt vet hva Døden er, sier Tete Lidbom.

Han er trommeslager i Døden; et punk- og hardcoreband som for alvor debuterer under Pstereofestivalen fredag 21. august.

- Eskild er jo Døden aller mest. Det er hans visjon, og han skriver veldig artige tekster, fortsetter Lidbom.

Døden ble startet av Eskild Johansen Næss og Thomas Ryjord som tidligere spilte i Trondheimsbandet Desperado. Bandet har gått gjennom flere utskiftninger, men består i dag av Vemund Engan, Asgeir Engan og Lars Støre Gullichsen, foruten Næss, Ryjord og Lidbom. Gullichsen ble nylig med i bandet, og den nye besetningen har kun holdt en konsert sammen på Boxer, som oppvarming for Pstereogigen.

Les også: Pstereo er utsolgt

Mer enn hardcore

- Døden er mye mer enn man tror. Det er et sint hardcoreband, men vi har litt mer å spille på. Med seks man i besetningen har vi et fint komp og mye lyd, sier Næss. Han forteller at han savnet å spille i band da han jobbet som lydmann, etter tiden i Desperado.

- Jeg innså jeg at jeg måtte begynne å spille musikk igjen. Jeg har ikke skrevet så mange tekster og hele låter før, så jeg brukte litt tid på å finne ut av det, og ikke minst at jeg skulle synge på trøndersk.

- I forhold til andre band jeg har vært med i, så er dette noe helt annet. Det er et prosjekt hvor vi har funnet ut at jo mer, jo større, jo bedre, sier Lidbom.

Les også: - Dramatisk for kultur- og idrettslivet

Mørke toner

Døden tar blant annet i bruk baryton-gitarer i stedet for vanlige gitarer. Lidbom forklarer at det er det naturlig å stemme dem med mørkere toner, ettersom instrumentene er større.

- Den eneste måten jeg kan forklare musikken på – selv om det er overdrive, er at den har noe av det samme spennet som jeg opplevde da jeg hørte Motorpsychos «Demon Box» for første gang. Lidbom forklarer at låtene til Døden kan skifte fra akustiske bålsanger til syv minutter lange dronelåter og hardcore.

Flere album på vent

Debutalbumet til Døden er så godt som ferdig, og utgis mest sannsynlig i vinter. Næss forteller at han har hatt en produktiv tid som låtskriver, og at de allerede har låtene til album nummer to klart. Kanskje også noen til album nummer tre.

- Før i tiden hadde vi all verdens tid til å spille, men for få låter. Nå har vi altfor mange låter og for liten tid til å spille, ler han.

Han forteller at det ikke lengre er like lett å legge ut på turne ettersom de fleste i bandet er småbarnsforeldre. Døden måtte blant annet ta en pause fordi sønnen hans ikke fikk barnehageplass.

- Er Døden inspirert av det å få barn?

– Det handler om andre ting, men når man får barn blir man mer klar over hvilken retning samfunnet er på vei i. Det blir klarere at det ikke alltid går rette veien. Jeg er spent på hvordan dette samfunnet skal holde seg oppe som i dag. Det ligger ikke til rette for det med det materielle nivået og økonomien vi har i dag, samt at vi er så avhengige av olje. Det er ikke sunt for jorden.

Klare for Pstereo

Både Næss og Lidbom gleder seg til å innta Marinen under Pstereo. Lidbom mener det passer godt å spille på festivalen.

- Vi er et nymotens trønderrockband, og Pstereo kan jo trønderrock. Døden har hatt fellesferie på grunn av alle ungene, så vi har ikke fått øvd så mye, men vi er i rute. Det er en god følelse. Det er kult å se at låtene med det store spennet ikke forvirrer publikum med akustisk, metall, doom og hardcore. Jeg har ikke opplevd en sånn måte å spille i band på før. Det er veldig inspirerende, sier Lidbom.

– Vi spiller alt for snever musikk til å kunne leve av det, så det må være artig, sier Næss.

Han tror Døden endelig har funnet riktig besetning, til tross for at de langvarige turneene mest sannsynlig må vike for familieliv.

– Vi gleder oss allerede til å spille inn neste plate. Spillegleden er her og vi har litt på hjertet, avslutter han.

På forsiden nå