Animasjonsfilmen om Knutsen og Ludvigsen har premiere på norske kinoer 25. september. To dager før åpner «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» Bergen Internasjonale Filmfestival, men for dem som frykter at bergenserne skal «stjele» verdenspremieren, er det bare å slappe av.

Først til Trondheim

- Filmen får selvfølgelig verdenspremiere i Trondheim, det er umulig å ikke legge den dit, sier Eric Vogel som er produsent for filmen.

Dermed får animasjonsfilmen verdenspremiere i Trondheim fredag 18. september.

- Både for Knutsen og Ludvigsen sin del og for min egen del, siden jeg også kommer fra Trondheim, er det det eneste rette, legger Vogel til.

Allerede på lørdag kan interesserte få se deler av filmen når Studentersamfundet arrangerer festmøte med Knutsen og Ludvigsen. I tillegg til underholdning fra noen av de kunstneriske gjengene på Samfundet og samtale mellom Øystein Dolmen og Knutsen og Ludvigsen-entusiast Jon Erik «Beatles» Høgvold, får publikum se 20 eksklusive minutter fra filmen.

- Vi skal vise en god bit av filmen for aller første gang, og vi er kjempestolte av den. Dette er en film som har noe for hele familien, og det har vært viktig for oss siden Knutsen og Ludvigsen alltid har hatt noe for alle, forteller Vogel, som kaller animasjonsfilmen om de to kameratene som bor i en tunnel for en sjarmbombe.

Tilbake der eventyret startet

Øystein Dolmen forbereder seg på en minnerik lørdagskveld i Studentersamfundet.

- Det blir spesielt siden vi skal presentere deler av filmen på den samme scenen vi presenterte Knutsen og Ludvigsen første gang, det er en kjempebegivenhet bare det, sier Dolmen.

Å stå på scenen i Storsalen på lørdag vil føles akkurat slik det gjorde i 1996, tror Dolmen. Han er glad for at studentene har tatt initiativ til festmøtet.

- Det er helt utrolig at Knutsen og Ludvigsen har vart så lenge. Å stå på scenen og vite at jeg kanskje har vært ute med oldemora til en av studentene i salen en gang, det er bra stas, ler Dolmen.

Kulturarv fra det runde, røde huset

Dolmen og Gustav Lorentzen var svært aktive på Studentersamfundet som unge studenter i Trondheim, og leder for Samfundet Øyvind Bentås synes det er hyggelig å få invitere Dolmen tilbake til det røde, runde huset.

- Vi skal ha en fin sofaprat med Dolmen og Høgvold, og de skal få god tid til å snakke sammen. Vi kommer også til å gå igjennom fotogjengen sitt arkiv med aktuelle bilder, forteller Bentås.

- Hva slags forhold tror du dagens studenter har til Knutsen og Ludvigsen?

- Jeg opplever at studenter har et forhold til Knutsen og Ludvigsen som er litt enten eller. Mange kjenner til dem gjennom foreldrene sine, men for andre er de ukjente. Det er spennende å få invitere alle til Storsalen slik at de kan komme litt nærmere Knutsen og Ludvigsen, sier Bentås, som synes det er viktig å ta vare på en del av den mest betydningsfulle populærkulturarven som har kommet fra Samfundet.

Bentås ser også fram til å se deler av den nye animasjonsfilmen, og han håper mange har lyst å se smakebiten i Storsalen.

- Vi har god plass, så folk skal ikke være redde for å bli vist bort i døra, sier Bentås.

De riktige stemmene

Dolmen startet på et filmprosjekt allerede på 80-tallet, og «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» er en slags videreføring av det opprinnelige prosjektet, forteller Vogel, som har vært involvert i prosjektet i over åtte år. Manuset er skrevet av Dolmen og Thomas Moldestad, og filmen er regissert av Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans.

- Det har blitt den filmen vi har jobbet så lenge for å få til, og den er først og fremst blitt skikkelig morsom. Jeg synes vi har lyktes med å overføre Knutsen og Ludvigsen sitt univers til lerretet, sier Vogel. Han er også svært fornøyd med rollebesetningen, med John Brungot og Hermann Sabado i hovedrollene.

- Den store utfordringen har vært å definere karakterene som selvstendige filmfigurer, ikke framført av Øystein og Gustav, men med den samme kjemien og karaktertrekkene de hadde. Det viktigste var å finne de riktige stemmene, og vi er veldig fornøyde med at vi fant Brungot og Sabado, sier Vogel.

Produsent Eric Vogel, Øystein Dolmen, regissør Rasmus A. Sivertsen og regissør Rune Spaans Foto: Norsk Filmdistribusjon