Får kick av å møte kinopublikum

Få dager før han tar «Louder Than Bombs» til Toronto International Film Festival, møtte filmregissør Joachim Trier sitt trønderske publikum for å snakke om sin nye spillefilm.

Filmregissør Joachim Trier får kick av å høre kinopublikummets tanker etter at de har sett filmene hans. På fredag var han i Trondheim for å vise sin nye film «Louder Than Bombs». Foto: Morten Antonsen 

Saken oppdateres.

- Dette er faktisk noe av det morsomste jeg gjør. Å snakke med mennesker etter at de har sett filmen er alltid interessant, sier filmregissør Joachim Trier.

LES OGSÅ: Solid familiedrama

Noe av kicket med å lage film er nettopp å møte publikum, mener regissøren, og det fikk han fredag kveld da Cinemateket og Trondheim Kino viste hans nye film «Louder Than Bombs» i Liv Ullmann-salen på Nova Kinosenter. Filmen er Triers første engelskspråklige spillefilm og har internasjonale skuespillere som Jesse Einsenberg, Gabriel Byrne og Isabelle Huppert i rollene.

En film som kommuniserer

- Jeg har alltid følt at film handler om de individuelle møtene, men i grupper. Du sitter i en full kinosal, men folk har egne opplevelser. Noen ganger føler de det samme, andre ganger ikke, sier Trier.

I mai deltok «Louder Than Bombs» i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes som første norske film på 36 år. Om få dager tar Trier med seg filmen til Toronto International Film Festival. Forrige uke fikk publikum i Oslo en eksklusiv førpremiere på filmen som har norgespremiere 2. oktober, og fredag følte Trier nok en gang på spenningen før møte med et nytt publikum.

LES OGSÅ: Trier til hovedprogrammet i Cannes

- Jeg blir alltid litt nervøs fordi jeg er spent på hvordan den blir tatt imot, men jeg har fått troen på at filmen kommuniserer. Jeg får mange forskjellige tilbakemeldinger etter visningene. Noen snakker om sine egne erfaringer med familieliv, hvordan det er å være søsken, foreldre eller barn i en familie, og det synes jeg er interessant å få høre om, sier Trier.

Viktig kilde til filmhistorie

Filmvisning og samtale med regissører er svært populært, forteller leder Svein Inge Sæther i Cinemateket Trondheim. Å få filmskapere til Trondheim, er noe de jobber aktivt med, utfordringen er tid og ressurser.

- Å kunne tilby publikum regissørmøter som dette er kjempeviktig, det er noe av det vi er mest glade og stolte over å få til. Folk har god tilgang på film i dag, men det er sjelden du får besøk av en filmskaper hjemme i stua di, dét følger ikke med som ekstramateriale på en dvd, sier Sæther.

Som ung og filminteressert betydde cinematekene mye for Trier, derfor synes han det er fint å kunne gi noe tilbake.

LES OGSÅ: Kritikerne roser Joachim Trier etter premieren i Cannes

- Jeg har et nært forhold til cinematekene og mener det er viktig at vi holder liv i institusjonene og at politikere prioriterer dette. Det er også viktig at cinematekene er der slik at folk har mulighet til å lære litt om filmhistorie, sier Trier.

Når han presenterer «Louder Than Bombs», ser han ikke filmen selv. Trier sniker seg inn når den nærmer seg slutten for å kunne få med seg stemningen i salen.

- Jeg skal se filmen en siste gang i Oslo når den har premiere. Da sier jeg farvel, for nå skal jeg skape helt nye ting, sier Trier.

Viser Triers tre inspirasjonsfilmer

Interessen for førpremieren i Trondeim har vært stor. Filmen skulle først vises i Nova 2, men måtte flyttes til Liv Ullmann-salen på grunn av stor pågang da billettsalget startet.

- Det lover bra for regissørbesøket og for filmen sin del når den kommer i oktober, sier Sæther, som før visningen fredag kveld allerede hadde sett «Louder Than Bombs» tre ganger.

LES OGSÅ (PLUSS): Større enn vi tror

- Filmen har vært omtalt i lang tid. Dette er en film Trier startet på allerede før «Oslo 31. august» som kom ut i 2011, men som av ulike grunner har blitt utsatt. «Louder Than Bombs» har vært en etterlengtet film, sier Sæther.

Cinemateket Trondheim har spurt Trier om hvilke tre filmer som har fungert som inspirasjon for ham da han jobbet med «Louder Than Bombs». I løpet av høsten vil Cinemateket vise nettopp disse tre filmene; «8 1/2» (originaltittel: Otto e mezzo) av Federico Fellini, «Speil» (originaltittel: Зеркало) av Andrej Tarkovskij og The Breakfast Club av John Hughes.

- Jeg er glade for at vi skal vise disse tre filmene i løpet av høsten, og jeg tror vi vil få bedre grunnlag til å forstå Triers film. «Louder Than Bombs» er utfordrende, men utrolig givende når du har sett den, sier Sæther.

På forsiden nå