- Jeg er helt overveldet over oppslutningen, sier Komissar etter helgen med femårsjubileum for festivalen. Fjoråret ble et rekordår med teaterforestillinger i tillegg, men i år var det kun festival med foredrag, debatt, utstilling og konserter.

LES OGSÅ. Grumsete holdninger må bekjempes

Stappfulle arrangement

- Det har vært en enestående mottagelse over alt, sier Komissar som spesielt vil trekke frem panelsamtalen med redaktør Harald Stanghelle, forfatter Marte Michelet og forsker Øivind Kopperud der engasjementet var stort. Panelet tok utgangspunkt i at Norge har et komplisert forhold til sin jødiske minoritet.

- Folk var så med, til tross for at det var dystre budskap som ble diskutert. De presenterte en temmelig dyster fremtidsvisjon med tanke på jødehat og kom inn på flyktningkatastofen vi ser nå. Økende arbeidsledighet og økonomiske nedgangstider gjør at det trolig vil bli enda verre for jødene fremover. Det handler om en annen type fremmedhat basert på et europeisk traume som vi ikke får bukt med, sier Komissar og føyer til at kultur, kunnskap og kjennskap til hverandre har stor betydning for å øke forståelsen rundt de utfordringene vi nå står overfor.

LES OGSÅ: Et mektig løft

Rekordoppslutning

Nærmere 1300 publikummere var innom Jødisk Kulturfestival i år, noe som er en økning på 20 prosent i forhold til i fjor. Og festivalen tiltrekker seg folk i alle aldre, ifølge Komissar.

- Vi har et voksent publikum, men også en god del ungdommer og familier med små barn. Dette er folk som er interessert i historie og musikk. Jeg ønsker å takke det entusiastiske publikummet vårt, og ikke minst årets festivalkomponist, Ståle Kleiberg, som leverte et fantastisk verk i anledning femårsjubileet.

Festivalledelsen er allerede i full gang med å planlegge neste års festival, og da er Amerika tema for festivalen.

LES OGSÅ: Overalt i Europa skjerpes frontene