Fredag gjorde Åge Aleksandersen (66) og Sambandet en utsolgt konsert på over to og en halv time på Rockefeller i Oslo.

Adresseavisen snakket med artisten lørdag ettermiddag, bare timer før han skulle gjenta bragden - også i kveld er Rockefeller utsolgt i hovedstaden. Og låten «Hain va sju», som Aleksandersen ikke har spilt live på vel 25 år, er igjen inne på settlista.

- Den hadde gått litt i glemmeboka mi. Men så leste jeg en kommentar skrevet av Stian Wallum (kulturredaktør i Adresseavisen, journ.anm.), som var ganske sterk lesning. Den blir aktuell med alt det fæle som skjer i dag. Det er trist å innse at verden ikke har gått fremover. Det er faktisk blitt verre, sier Aleksandersen.

- De er til ettertanke

Den aktuelle kommentaren med tittelen «E solidaritet et land?» sto på trykk i avisen forrige lørdag. Teksten i sangen beskriver en situasjon hvor en sjuåring stiller spørsmål ved det han ser på tv.

«En kveld vi satt der foran tv'n. Æ va slite, hain va sju. Han sa te mæ e’n Bresjnev farlig. Koffor slåss dem sånn ska’n tru. Han spurt mæ så om dem som sulte. Korr e mora demmers hen. Va’n Hitler slem. E vi på parti med dem som ikke har nå hjem», heter det i første vers.

- Jeg husker ikke helt hvorfor jeg skrev den sangen, men det må ha vært i 1981. Det var folk som var på flukt og søkte tilflukt også da. Også på Facebook har mange bedt meg om å spille denne sangen igjen. Vi øvde den inn i går og spilte den i går kveld. Det var vellykket, sier Aleksandersen.

- Hvorfor tar du den opp igjen nå?

- Vi spiller både den, «Fremmed fugl», «Rosalita» og «Eldorado» nå. Det handler om innramminga på konserten. Vi tar publikum med på en tur som både er klapping og allsang, men også andre elementer. Folk er jo til stede i 2015. Jeg trenger ikke si så mye når vi gjør disse låtene, det er ikke min form. Men de er til ettertanke. Og det slår meg når vi gjør «Fremmed fugl» at dette er jo akkurat det vi opplever nå: Folk som reiser fra det de er glade i og prøver å skape seg ei ny fremtid.

- Vi har god plass i Norge

«På veg te et land. Te ei helt fremmed strand i Europa. Natta hviske en sang. Fremmed fugl, fremmed fugl gang på gang», lyder ett av versene i sangen.

- Hvordan er responsen når du spiller disse sangene?

- Folk lytter jo. Vi skjønner på tilbakemeldingene at de synes det er bra. «Fremmed fugl» har vi spilt mange ganger tidligere, men det er første gang den er inne på settlista i år. Vi får mange ønsker hele tiden. «Eldorado» er jo også aktuell nå. Den gangen var det Sovjetunionen i Afghanistan, og nå holder de samme folkene på i Ukraina, sier Åge.

- Hva kan vi gjøre med flyktningsituasjonen?

- Der er jeg på tynn is. Det er ikke enkelt i det hele tatt. Men det er klart at verdenssamfunnet som konfliktløser har spilt fallitt når det gjelder Syria. Vi ser heslige utslag av storpolitikk, som når Russland legger ned veto i FN. Det er der en løsning må begynne. Jeg prøver å hjelpe til så godt jeg kan, men noen andre må ta den tunge jobben, sier han, og legger til:

- Men vi har god plass i Norge. Og godt med pæng.

- Du sier at verden ikke er gått fremover, at det er blitt verre. Blir du resignert?

- Så lenge det er mennesker på jorda, så kommer vi til å oppleve slike ting som nå. Men det har også vært gode perioder, som har pekt fremover. Med glasnost og perestrojka og muren som falt. Nå bygges det murer igjen, med piggtråd og i andre former. Men jeg er optimist, jeg.