- Det vi har prøvd er å gjøre hver enkelts historie så sterk at vi kan løfte dem ut og lage en egen historie rundt hver karakter, sier Øystein Karlsen som i tillegg til å være regissør også er en av manusforfatterne bak serien. Karlsen hevder likevel at dette definitivt er siste sesong, og at de ikke har planer om å gjøre mer ut av «Dag» nå.

Naturlig slutt

- Vi føler at serien er avsluttende der den er nå. Men vi får se, om en sju, åtte år, om vi tenker at det da er på tide å ta den opp igjen. Vi synes det er bra å stoppe nå, og når du ser serien vil du skjønne at det er naturlig at det stopper der det stopper.

- Kommer det noen gang til å gå bedre med Dag?

- Hehe, det går bra med Dag de gangene han må ta ansvar. Det er når han ikke synes at det er tvingende nødvendig at det går riktig så dårlig, sier Tangen.

- Denne sesongen er en slags opprydding i alle karakterenes liv, ikke minst Rolf Lassgårds karakter, «Ernst», må ta noen grundige tak. Det skjer egentlig med alle, og sånn skal det være når man lager finalesesonger. Vi tar tak i de levde livene og lar det følge en konsekvens med den historikken de har og de handlingene de har gjort, sier Karlsen og understreker at dette også handler om å innfri publikums forventninger.

Håp for alle

Den svenske skuespilleren Rolf Lassgård, som mange kjenner fra kriminalserien om politimannen Wallander, synes hver karakter får et løft fra sitt noe mørke univers med fjerde og siste sesong.

- Jeg så serien i sin helhet for første gang i går kveld, og da ble jeg glad på karakterenes vegne, selv om det fortsatt finnes mørke undertoner der, sier Lassgård, alias Ernst.

I sesong to og tre har karakterene vært på en slags reise for å finne ut hvem de er og hvor de står, mens i sesong fire er mer av galskapen fra første sesong tilbake, ifølge manusforfatter og regissør.

- Den virkelige galskapen er tilbake iblandet hjertevarme og det livet de har levd. Og alle er noen erfaringer rikere.

- Det er litt mer berg-og-dal-bane denne gang, det svinger mye, supplerer Lassgård som kom inn i serien i sesong to.

Internasjonal suksess

De tre første sesongene av «Dag» ble kåret til 2000-tallets beste norske TV-serie. Den har hittil blitt nominert til totalt 26 «Gullruter» og vunnet elleve. Og serien er solgt til flere land i Europa.

- Jeg tror noe av suksessen skyldes at vi tar karakterene på alvor. Og det er et slags svar på alle avisenes livsstilsbilag som prøver å fortelle oss hvordan vi kan løse samlivsproblemene våre, eller at vi blir lykkeligere med en annen kontrastfarge på veggen. Men det å være menneske er jo så mye mer komplisert enn det. Derfor ønsket vi å fortelle hvor vanskelig det kan være å være menneske, men pakket inn i et humoristisk univers. Det er en form for humanisme i dette, og det er fortalt med hjerte, noe som gjør at det også har slått an internasjonalt.

- Det jeg liker selv, er at det er nakent og ærlig, det gjøres ikke forsøk på å intellektualisere det mer enn det er. Folk kjenner seg igjen i problemstillingene, og det synes folk er morsomt, sier Tangen.

Førpremiere

Fjerde og siste sesong av serien «Dag» har premiere på TV2 torsdag. Skuespillerne Atle Antonsen, Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen, Rolf Lassgård, Agnes Kittelsen og Iben Hjejle er tilbake med ti episoder. I anledning premieren er det lagt opp til en helaftens seanse ved kinosaler i Halden, Oslo, Bergen og Trondheim der finalesesongen vises i sin helhet. Produsent Anders Tangen, regissør og manusforfatter Øystein Karlsen og skuespiller Rolf Lassgård vil være til stede under seansen på fire og en halv time med «Dag», kun avbrutt av en pause i midten. Prinsen kino, tirsdag kl. 18.00.

Dag-teamet på Trondheimsvisitt: Finaleseongen av «Dag» vises på Prinsen kino i sin helhet tirsdag kveld. Torsdag har fjerde sesong premiere på TV2. Fra venstre produsent Anders Tangen, skuespiller Rolf Lassgård, regissør og mansforfatter Øystein Karlsen og fotograf Pål Bugge Haagenrud. Foto: Annemona Grann
Dag og Ernst: Atle Antonsen og Rolf Lassgård spiller Dag og Ernst i dramaserien «Dag». Torsdag starter finalesosengen på TV2.