«Det norske måltid»:

- Både utseendet, lukt og smak må appellere

- Jeg er ute etter en slags lykkefølelse når jeg smaker på produktet, sier Roar Hildonen som er hoveddommer under delfinalen av «Det norske måltid», konkurransen som kårer landets beste råvarer.

Det skal smakes: Roar Hildonen (t.v) er hoveddommer under delfinalen i konkurransen «Det norske måltid 2015». Erik Lien hos Mathallen er koordinator for arrangementet.  Foto: Annemona Grann

Saken oppdateres.

Det blir kun en lett frokost med te og vann på Hildonen torsdag. Han må holde seg unna alt som kan påvirke smaksløkene før konkurransen starter.

- Det blir ikke egg og bacon på meg før jeg setter i gang med dette. Jeg skal ikke møte skrubbsulten, slik at alt virker godt, men passe sulten slik at jeg får lyst til å smake på de ulike produktene, sier restauratøren som sammen med tre andre mateksperter sitter i dommerpanelet for « Det norske måltid». Målet er å vise frem bredden av råvarer og produkter.

LES OGSÅ:15 herlige gårdstips i Norge

Får vist seg frem

- Det startet som en konkurranse der man ønsket å løfte frem de små produsentene rundt omkring, de som ikke har mulighet til å ha en landsdekkende produksjon. For småskalaprodusentene handler dette om å bli sett, sier Hildonen. Tanken er å øke kvaliteten og bedre lønnsomheten for de mange produsentene.

- Hva kjenner du etter når du smaker deg frem?

- Det første vi ser er jo det vi faktisk ser, derfor handler det mye om presentasjon. Produktet må være tilitsvekkende. Og selvsagt dreier mer enn 60 prosent seg om smak. Jeg blir alltid skeptisk dersom produsenten ikke virker stolt av produktet sitt, sier Hildonen .

LES OGSÅ: Skummer fløten med øko-vekst

Gir økt kunnskap

Alle som deltar får en tilbakemelding fra dommerpanelet.

- Det er kjempeviktig å ikke være forutinntatt, men ha et åpent sinn når vi smaker på de ulike produktene. Vinnerne får jo stor oppmerksomhet både fra restauranter og butikker. Dessuten gir det oss i bransjen kjennskap til produkter vi kanskje ikke kjente til fra før.

24 produsenter deltar i sju ulike kategorier som spenner fra ost og øl til flatbrød og sjømat. Delfinalen vil foregå i Mathallen i Trondheim der Erik Lier er fagansvarlig. Under «Det norske måltid» er han koordinator mellom juryleder og leverandørene. Vinnerne offentligjøres kl.15.00

- Jeg skal passe på at konkurransen foregår på like premisser for alle deltagerne, at ostene er riktig temperert, at fisken er riktig kuttet opp osv. Det er viktig at alle får presentert produktene sine på en bra måte.

Delfinalene foregår i Bergen, Oslo og Trondheim. Finalen i «Det norske måltid 2015» finner sted i Stavanger i januar.

Det skal smakes: Roar Hildonen (t.v) er hoveddommer under delfinalen i konkurransen «Det norske måltid 2015». Erik Lien hos Mathallen er koordinator for arrangementet. 
        
            (Foto: Annemona Grann)

Det skal smakes: Roar Hildonen (t.v) er hoveddommer under delfinalen i konkurransen «Det norske måltid 2015». Erik Lien hos Mathallen er koordinator for arrangementet.  Foto: Annemona Grann

På forsiden nå