19 kunstnere ble antatt i år av 157 søkere. Juryen har bestått av kunstnerne Helga Schmedling Bøe, Kjetil Kausland og Erlend Leirdal og de har kommet frem til et utvalg som viser en bred variasjon av teknikker.

Uten en rød tråd

- Dette blir en mangfoldig utstilling, og vi ser ingen spesiell trend eller rød tråd, forteller Schmedling Bøe som sammen med Kausland og Leirdal vurdert alle de innsendte bidragene, og landet på 23 selvstendige verk. Hvert enkelt arbeid er vurdert ut fra kunstnerisk kvalitet, uten at de har tatt hensyn til utstillingens helhet. 13 av årets utstillere er debutanter.

Overvekt av debutanter

- Et så stort antall debutanter har satt sitt preg på utstillingen, blant annet at ved vi nå har hele spekteret av uttrykk fra tegning, tekstil, skulptur, installasjon, foto, artist-book, collage og video til maleri, sier Anita Björklund som er produsent for utstillingen.

Det er et stort flertall av kvinnelige utstillere denne gang.

- Det er flere kvinner som utdanner seg innen kunst, og i år er det nærmere 75 prosent kvinner som er antatt på Trøndelagsutstillingen.

Åpen for alle

Trøndelagsutstillingen er en av fem landsdelsutstillinger og er åpen for alle med kunstneriske ambisjoner.

- Det å delta på en slik kollektivutstilling betyr nok mest for unge kunstnere fordi det er viktig å få en anerkjennelse og få vist seg frem. Kunstscenen i Trondheim har vokst enormt de siste årene, noe denne utstillingen uttrykker. Og det skaper jo et positivt klima for kunstnere. Og årets utstilling har flere eksempler på ekstrem tegneglede, sier Leirdal.

Utstillingen åpner lørdag 19. september og vil stå til 11. oktober, Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Mangfold og tegneglede: Helga Schmedling Bøe, Erlend Leirdal og Anita Björklund er imponert over frodigheten i mange av de innsendte bidragene til årets Trøndelagsutstilling. Foto: Annemona Grann