- Tenk deg at to svært forskjellige personer blir presset inn på et rom sammen. Jeg tror ekstremt mange vil kunne kjenne seg igjen, sier Brit Elisabeth Haagensli.

Skuespilleren spiller arbeiderklassekvinnen Maggi i komedien «Gammel dame er vond å vende». Når Maggi og den fine vestkantfruen Lillemor, spilt av Anne Marie Ottersen, blir plassert på samme rom på et sykehjem mot sin vilje, står konfliktene i kø.

Umulig samboerskap

Det er over 20 siden Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli spilte streikelystne kvinner i Nrk-serien «Fredrikssons Fabrikk». Siden den gang har de nesten ikke jobbet sammen, men nå deler de scenen som to eldre damer som slettes ikke skyr konflikter.

- Lillemor og Maggi kommer fra to vidt forskjellige miljøer, de har én ting til felles og det er at de antageligvis er veldig ensomme i sine ulike liv. Etter hvert får de et forhold som vi kanskje ikke skulle tro var mulig i utgangspunktet, forteller Haagensli.

- Hvordan ville det gått dersom du og Ottersen skulle delt rom på et sykehjem?

- Det hadde ikke gått bra, det ville gått rett vest, sier Haagensli og ler. Vi ville vært nødt til å skjerpe oss begge to, for vi er begge veldig selvgående og vant til å styre, fortsetter Haagensli.

LES OGSÅ (PLUSS): Nå samles gammel-Gluntan

Med humor som våpen

Med humor som sitt viktigste våpen, tar Haagensli og Ottersen for seg et tema de mener sjelden blitt tatt opp grundig nok. Tematikken i forestillingen åpner for å reflektere over hvordan eldreomsorgen er i dag og hvordan vi ønsker at den skal være.

- Jeg håper at folk vil engasjere seg, fordi det er bare engasjement som kan gjøre en forskjell. Vi må stille spørsmål om hva skattepengene våre går til og hva vi kan gjøre for å få den eldreomsorgen vi ønsker oss. Vi vil jo alle leve et langt liv og ha det så godt som mulig så lenge vi kan, sier Haagensli, som tror det er lurt å bruke humor når et tema som eldreomsorg skal belyses på scenen.

- Humor kan lette på trykket i de fleste situasjoner. Selv om det blir brukt humor er det ikke sagt at man ikke får med seg alvoret. Jeg tror også humor kan hjelpe folk til å komme seg videre, gjøre det lettere for folk å ikke ta seg selv så høytidelig og rett og slett bli mer uredd, sier Haagensli.

Sosial aktivitet

Den 62 år gamle skuespilleren tenker sjelden på alderdommen. Siden skuespilleryrket er et aktivt yrke, har hun alltid vært opptatt av å trene, bruke hodet og holde seg i form.

- For meg er det derfor naturlig å trene, padle kajakk og være i aktivitet, og det vil ha en del å si hvis jeg skal være så uheldig å bli syk. Jeg tror det er viktig at man ikke «setter seg til», sier Haagensli.

Å ha et aktivt og sosialt liv tror Haagensli er avgjørende for en lykkelig alderdom.

- Jeg håper at foreningslivet skal blomstre opp. Ønskedrømmen er at flere skal knytte seg til sosiale grupper, det spiller ingen rolle om de spiller bingo eller går på tur, men jeg tror det er viktig med et sosialt liv, sier Haagensli.

Olavshallen fredag og lørdag kl. 19.30.

Brit Elisabeth Haagensli og Anne Marie Ottersen trives somm kollegaer, men et samboerskap på sykehjem hadde ikke fungert. Foto: Leif Gabrielsen.no