Menn i smekke erobrer byen

En by, to fiskerestauranter - og ti tonn lutefisk frem til jul. I går gikk startskuddet for restaurantenes jubelsesong.

Saken oppdateres.

Det var en helt spesielt kveld i Trondheim i går kveld. Årets første vinterdag? Ja, og ikke nok med det:

Lutefisksesongen ble offisielt åpnet med brask og bram i byens to største fiskerestauranter. Fru Inger hadde sin vane tro nappet tak i Tore Strømøy, Havfruen slo til med storfisken: Marvin Wiseth.

Og begge hadde sitt å feire, sitt å nevne. Lutefisksesongen er blitt en moderne norsk kulturinstitusjon.

- Et av få gjenværende ritualer i det norske samfunnet, sier Marvin.

- Alle har en mening om fisken og tilbehøret, alle hiver seg inn i diskusjonen. Og folk tør være lidenskapelig. Ellers spiser de jo stort sett bare for å bli mett.30 prosent av årsomsetningenDet har sikkert Marvin rett i. Men for restaurantbransjen er lutefisk adskillig mer enn kultur. I fjor ble det spist 3000 tonn lutefisk i Norge, en økning fra 2900 tonn fra året før. Restaurantbransjen står nå for tusen av disse tonnene, et tall i sterk vekst.

- Fru Inger solgte i fjor 3500 kilo lutefisk, i år er målsettingen 4000 kilo - og dermed 4000 gjester. Tommelfingerregelen er ett kilo brutto lutefisk per gjest, forteller innehaver Morten Fjeldsaunet.

Med pris på 450 kroner per porsjon lutefisk, som innebærer ubegrenset antall påfyll, sier det seg selv at omsetningen blir stor.

- De seks toppukene i lutefisksesongen utgjør 30 prosent av Fru Ingers årsomsetning, sier Fjeldsaunet - som denne uken får litt ekstra oppmerksomhet gjennom at opptaket av Eivind Hellstrøms totalrenovering av restauranten i sin tv-serie vises på TV Norge torsdag. Hellstrøms meny varer parallelt med lutefisken ut oktober. Så overtar førjulssesongen for alvor.

- I lutefisksesongen serverer vi bare fire retter - og i praksis vil det si bare to. Vi har torsk og ørret for dem som vil ha fisk men ikke lutefisk, men det er ikke mange. Og så andebryst til de som ikke spiser fisk, men er begeistret for lutefiskritualet, sier Marvin.

Marvin ble i sin tid som ordfører kjent for spissformuleringer som at lutefisk skal være som en middels kommunalpolitiker, tøff i trynet, men gir etter av et litt forsiktig dytt, og at han likte godt å spise lutefisk til frokost på en varm sommerdag - tilberedt i mikro.

Nå er det slutt på lutefisk på sommeren.

Sesongen startet i går, og han regner med at det blir rundt regnet 20 lutefiskmåltider før jul, og også noen på nyåret.

- De fleste spiser for å bli mett, noen for nytelsen, dere ser jo jeg er opptatt av begge deler, sa Marvin på et tidspunkt han syntes det ble vel mange taler og vel lite fisk på bordet.

Men fisken kom, og det ble slutt på småpraten for en stund.200 000 porsjoner

Havfruen har servert lutefisk i 16 år, og de har regnet ut at det har blitt i alt 200 000 porsjoner. I de siste årene har det jevnt på 6000 tonn lutefisk, og de er dermed en like klar ener i omsetning i byen som Fru Inger er nummer to.

I november har Havfruen bare en liten à la carte-meny i tillegg til lutefisk. Det går også her på to bordsetninger hver kveld, med nesten 70 prosent lutefisk - mens noen går for den obligatoriske kjøttretten som for tiden på Havfruen er oksefilet. Lutefisken koster 455 per person.

I går ble de Havfruen utropt til autorisert og anbefalt lutefiskrestaurant av Norsk kongelig lutefisklag, som den første i vår del av landet og bare en håndfull i landet. Utdelingen skjedde av Rolf Teigen, foreningens generalkonsul i Midt-Norge.

På Fru Inger var lutefisklaget representert med Teigens underordnede, Trondheims lutefiskkonsul Arne Reitan.

Ingen skal si det ikke er system på galskapen, og ingen som satt på Fru Inger rundt vårt bord i går kveld kunne klage på for lite mat. Syv smakeprøver på lutefisk fra de syv de tilgjengelige produsenter som tilbys i Trondheim. Det var svært vanskelig å ikke forsyne seg av bacon og litt annet tilbehør mens en var på sitt mest sultne, kanskje litt vanskelig i det hele tatt å smale på fisken når den syvende skulle testes. Men likevel: Den syvende ble vurdert som best av smakspanelet som testet «blindt»:

Ole Løvold fra Averøy ble best med 14,61 poeng, Hveding Gourmet fra Tysfjord tett bak med 14, 21 poeng, mens produsent Naustvik (Biri) ble nummer tre med 12, 41 poeng.

En antatt favoritt produsert av bare de beste ryggstykkene (loinen) ble stemt overraskende langt ned. Kanskje det blir som å spise lapskaus med indrefilet?

 
 
 
 
På forsiden nå