Kristian Seltun (38):

Kan bli teatersjef

Tidligere Avant Garden-sjef Kristian Seltun er i finaleheatet til teatersjefjobben på Trøndelag Teater. Teaterstyret diskuterer ansettelsen i dag.

Saken oppdateres.

I går ble den 38 år gamle bergenseren presentert som teatersjefkandidat for de ansatte på Trøndelag Teater.

- Jeg kan bekrefte at jeg er kandidat, men jeg ønsker ikke å gi noen kommentar utover det, sier Seltun til Adresseavisen.

Seltun konkurrerer mot Terje Lindberg fra Overhalla, dramaturg og dramaredaktør i NRK, i det finaleheatet styret ved teatret nå sitter igjen med.

Headhuntet til teatret i 2001

Seltun er cand.philol og ble premiert med tidenes beste hovedfagskarakter i teatervitenskap ved Universitetet i Bergen før han kom til Trondheim. I de tre årene som teatersjef ved Teaterhuset Avant Garden fikk han rikelig med skryt for måten han bygde opp den frie scenekunstscenen i byen, før han ble hentet til Black Box Teater i Oslo 2001.

I sitt siste år i Trondheim, våren 2001, ble Kristian Seltun headhuntet til Trøndelag Teater av daværende teatersjef Catrine Telle, som hanket inn Seltun som dramaturg mens han tok permisjon fra Avant Garden. Den gang uttalte Seltun at han gjerne ville åpne opp institusjonsteatrets syn på teatret som tekstteater og få teatret til å ta sin egen kunstfaglighet på alvor.

- Mens verden faktisk har beveget seg, er mange innen institusjonsteatret fortsatt så faglig snevre at de kun tenker på teater som tekst.

- Stort kontaktnett

Silje Engeness jobbet sammen med Seltun på Avant Garden og tok over sjefjobben etter ham den gang. Hun blir begeistret over å høre at Seltun nå ligger godt an til å bli den neste teater-sjefen på Trøndelag Teater.

- Det hadde vært et veldig sprekt og positivt valg for Trøndelag Teater. Kristian Seltun har jobbet i Trondheim og forstår byen og regionen, han har en internasjonal teaterorientering og veldig gode kontakter til regissører, grupper og teaterfaglige miljøer også utenfor Norge, sier Engeness.

- Men det var på det frie scenekunstfeltet. Tror du han egner seg på institusjonsteater?

- Det er endringer på gang i teater-Norge, folk beveger seg mer mellom det frie feltet og institusjonsteatret, skottene er ikke lenger tette - og det er veldig bra. Det spennende med Kristian Seltun er at han både har en samtidsorientering og kjenner det klassiske repertoaret, kommenterer Engeness, som nylig har krysset grensen selv med overgang fra Avant Garden til Det norske teatret.

Skuespillere ved Trøndelag Teater har tidligere uttrykt at de ønsker seg et ungt, friskt og spenstig navn når Otto Homlungs etterfølger skal presenteres. Etter det Adresseavisen erfarer, ble Kristian Seltuns kandidatur godt mottatt på allmøtet blant ansatte i går. Ved siden av sin erfaring som teatersjef og dramaturg, har Kristian Seltun et stort kontaktnett nasjonalt og internasjonalt, blant annet som jurymedlem for Hedda-prisen fra 2002 til 2007 og som styremedlem i Norsk Teater og Orkesterforening.

De ansattes representant Cici Henriksen ønsket ikke å kommentere sluttspurten i teatersjefjakten i går. Styreleder Terje Roll Danielsen ønsker heller ikke å kommentere de aktuelle kandidatene til teatersjefjobben, men bekrefter at det skal avholdes et styremøte i dag.

- Det skal være et styremøte og ansettelsesprosessen er på agendaen, sier Roll Danielsen.

 
        
            (Foto: Terje Visnes)

  Foto: Terje Visnes

På forsiden nå