Koren Bjertnæs fikk Blekens første stipend

Sverre Koren Bjertnæs ble lørdag tildelt det første stipendet fra nyopprettede Håkon Bleken Stiftelse

Saken oppdateres.

- Det er en stor, stor ære å være den første som mottar dette stipendet, sier Bjertnæs som synes det er ekstra stort nettopp fordi det er Bleken som står bak.

- Bleken er en gigant som maler og dessuten en utrolig flott og inspirerende personlighet, som betyr mye for mange unge kunstnere. Det sier sitt at han gir bort dette store stipendet like etter at han og Inger Sitter har skjenket byen Gråmølna. Bleken selv presiserer at dette er et nasjonalt stipend og det at Bjertnæs er fra Trondheim er helt tilfeldig.

- Han får den vel mer på tross av at han er trønder enn fordi han er det, smiler Bleken, som sier det heller ikke vil være kun unge kunstnere som får stipendet som i år er på 100 000 kroner.

- Det kan godt være en olding som får prisen, humrer Bleken.

Det er Bleken selv, Ove Stokstad og Anders Dyrseth som sitter i priskomiteen som bestyrer stiftelsens fond på to millioner kroner. Bleken sier Bjertnæs får stipendet fordi han er en usedvanlig talentfull maler som hele tiden utvikler seg.

- Han kommer til å bli stor, ja han er allerede stor, sier Bleken.

At Bleken har meget sterk tro på Bjertnæs understrekes av at det er andre gang han gir ham en pris. Bleken mottok Anders Jahres kulturpris for tre år siden, og i den prisen ligger det implisitt at mottakeren skal utpeke en lovende utøver som mottar et junior-stipend. Bleken ga stipendet til Sverre Bjertnæs - også den gang var beløpet på 100 000 kroner. For den siste prisen skal Bjertnæs «kvittere» med en utstilling. Bleken og Bjertnæs har snakket om at det vil være naturlig at utstillingen blir på Gråmølna.

Men det blir nok en stund til. Bjertnæs jobber for tiden mot en utstilling i Galleri K i Oslo i januar, og til en større mønstring i Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø neste sommer.

 
På forsiden nå