Otto Homlung:

Hamsun? Nei takk!

Teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag Teater stiller seg kritisk til feiringen av forfatteren Knut Hamsun på grunn av hans nazisympatier, og erklærer teatret for hamsunfri sone i jubileumsåret.

Saken oppdateres.

Otto Homlung er fast gjesteskribent i Adresseavisens spalte «På den annen side», og i mandagens spalte tok han et oppgjør med den forestående feiringen av at det er 150 år siden Knut Hamsun ble født.

I spalten setter han spørsmålstegn ved om vi kan frigjøre kunsten fra kunstneren, og om hvorvidt man kan skille en hyllest av ordkunstneren Hamsun og en hyllest av nazisten Hamsun.

LES HELE INNLEGGET: Feiringen av en nazist«De mørkebrune vinder synger i Hamsuns benpiper, og dette får vi værsågod finne oss i å jubilere for når jubilanten heter Hamsun», skriver Homlung i innlegget, og fortsetter:

«Før man tar stilling til Hamsunjubileet kunne man jo lese dikterens nekrolog over Hitler. Hvis man etter det fortsatt med god smak i munnen vil feire jubileet, så er det bare å hive seg med på festlighetene.»

- Hans grunnleggende menneskesyn er vanskelig, og Hamsun skrev litteratur jeg personlig har problemer med. Jeg vil at litteratur skal ha et mer humanistisk menneskesyn enn hva Hamsun representerer - selv om jeg også var forført av Hamsun og språket hans i yngre dager, utdyper Otto Homlung til adressa.no.

Da han tok teatersjefjobben ved Trøndelag Teater, uttrykte han nettopp et humanistisk menneskesyn som en av grunnpilarene for arbeidet. I går presenterte Homlung høstens første Hovedscene-satsing på Trøndelag Teater, en dramatisering av John Steinbecks klassiker «Om mus og menn».

- Steinbeck er en humanistisk forfatter, det samme er Ibsen, påpeker Homlung.

- Dårlig dramatikerOtto Homlung er ikke den eneste som har ytret seg kritisk til feiringen av Knut Hamsun. Blant annet har Ingar Sletten Kolloen, biograf og Norges kanskje største Hamsun-kjenner, uttalt at det er kontroversielt at kronprinsesse Mette-Marit skal være jubileets høye beskytter. Han mener det ville vært utenkelig å se kongen eller dronningen, som tilhører krigsgenerasjonen, i en slik rolle.

Otto Homlung innrømmer at hans protest sikkert er diskutabel, men drister seg likevel til å erklære Trøndelag Teater for hamsunfri sone i jubileumsåret.

«Min far, krigsseileren, ville vært enig. Også min fortsatt høyst levende svigerfar. Begge svømte de i olje etter torpederinger» skriver Homlung.

- Trøndelag Teater er ikke forpliktet til å feire Hamsun. Når Hamsun i tillegg var en dårlig dramatiker, ser jeg ingen grunn til å spille noen stykker basert på Hamsuns diktning. Så får heller folk si at jeg er en gammeldags moralist, sier Homlung til adressa.no.Telle ikke overrasket- Ikke overraskende, mener Cathrine Telle - Otto Homlungs forgjenger som teatersjef ved Trøndelag Teater og nå kunstnerisk leder for 150-årsjubileet for Hamsun.

- Jeg gidder ikke gå ut i en debatt mot Homlung. Nå har jeg fire forestillinger jeg skal lage, sier hun i en kommentar til adressa.no.

Hun mener man må ha to tanker i hodet samtidig.

– Det at man er begavet, betyr ikke automatisk at man er et godt menneske. Hamsun var antakelig et høyst usympatisk menneske. Men han var samtidig et geni, og en av våre største forfattere. Så urettferdig kan verden være! Men jeg ser det likevel som meget viktig at vi markerer ham dette året, sa Telle til Dagsavisen i forrige uke.

 
 
 
På forsiden nå