Døving svelger nazikameler

- Otto Homlung har klart det kunststykket å få det faktum at han ikke vil feire Hamsun til å bli en nyhet, sier Anderz Døving.

Saken oppdateres.

I et åpent brev som teatersjef Anderz Døving ved Nord-Trøndelag Teater har sendt Adresseavisen, skriver han at han heller vil ha «Markens Grøde», «Landstrykere» og «Paa gjengrodde Stier» og samtidig svelge noen nazikameler enn å måtte ta til takke med «anarkisten» Hamsun med kun «Sult» i sin produksjon.

- Poenget mitt er at han levde så lenge, sier Døving. - Hadde han vært fornuftig, hadde han krepert tidligere. Det jeg mener, er at jeg har sansen for de senere romanene hans. Jeg vil heller svelge noen nazikameler enn å ikke ha forfatterskapet som Hamsun oppviste i de siste årene. Vi ville vært en fattigere kulturnasjon uten romaner som «Landstrykere».

Ingen teaterhater

Døving hevder at Hamsun, stikk i strid med hva Otto Homlung uttaler, slett ikke var noen teaterhater, men en teaterelsker. Døving viser til at Hamsun tross alt skrev seks skuespill.LES OGSÅ: Trøndelag Teater «Hamsunfri sone»

- Problemet til Hamsun var at han var sjalu på Ibsen. Men Ibsen hadde teateret i blodet. Hamsun forsto ikke hva som skulle til for å skrive god dramatikk.

Kunsten å skille mellom Hamsun og Hamsun

- Otto er en smart fyr, sier Døving på spørsmål om hvorfor vi nordmenn har så store problemer med å skille forfatteren Hamsun og nazi-sympatisøren Hamsun.

- Otto gjør bare et poeng på at han ikke feirer Hamsun der i gården. Debatten har vært synlig i et par dager nå og det er Ottos fortjeneste. Han har faktisk klart å gjøre det kunstykket at han ikke feirer noen, til å bli en nyhet.LES OGSÅ: Snek Hamsun inn på teateret

Døving hevder at om Homlung ikke hadde sagt noe som helst i forbindelse med Hamsun-jubileet og bare latt være å sette opp noe av forfatteren, så hadde ingen brydd seg.

- Det er gjort for å skape debatt. Ikke for noe annet, sier Døving.

Dronningen av Tautra

Døving og Nord-Trøndelag Teater svarer på Trøndelag Teaters anti-Hamsun-holdning ved å sette opp Hamsun-stykket «Dronning Tamara» i klosterruinene på Tautra i mai. En forestilling som Døving er særdeles spent på.

- Ideen kom samtidig som jeg leste stykket. Jeg hadde lyst til å gjøre noe spesielt. Tautra har dette estetisk vakre samtidig som det er litt ekkelt og skremmende. Stedet er i det hele tatt veldig egnet som friluftsteaterscene.

Døving og Nord-Trøndelag Teater har bearbeidet Hamsuns orginalmanus i forbindelse med oppsettingen.

- Problemet med «Dronning Tamara» er at Hamsun ikke visste nok om hvordan en fordelte spenningen over et helt teaterstykke, sier Døving.

«Dronning Tamara» har ikke vært vist på en teaterscene siden urpremieren i 1904 på Nationalteateret.

Akter å feire humanisten Hamsun

Homlungs utspill om at Trøndelag Teater nekter å feire Hamsun i 2009 ved å ikke sette opp noe som helst av dikteren på scenen, har nok provosert Døving aldri så lite.

- At et gammelt og ærverdig teater som Trøndelag Teater velger å ikke feire den gamle og ikke fullt så ærverdige Hamsun - det er naturlig. Men vi er et ungt teater, og for oss passer det utmerket godt å feire humanisten og teaterelskeren i den unge Knut Hamsun, sier Anderz Døving.

 
På forsiden nå