Ifølge operativ leder Per Einar Borseth i Selbu Røde Kors ble to snøskutere sendt ut for å assistere den 45 år gamle kvinnen fra Vestfold på ettermiddagen torsdag.

- Skulle gå Norge på tvers

- Mørket kom fort på henne og hun ringte og varslet. Vi sendte to skutere mot Gråfjellet. Vi oppdaget henne lett fordi hun brukte hodelykt, bare en kilometers vei unna Prestehytta, som hun var på vei til. Patruljen tok henne med tilbake til Selbu. Vi oppfattet at hun holdt på å gjennomføre et prosjekt med å gå Norge på tvers. Fredag dro hun ut fra Vekta i Innbygda for å gå til Schulzhytta. Men hun passerte hytta og lå ute fra fredag til lørdag. Da hun ringte AMK-sentralen lørdag ettermiddag var hun nesten tom for strøm på mobilen, forteller Borseth.

Godt utstyrt

Røde-Kors-lederen sier at kvinnen var bra utstyrt da de fant henne søndag morgen. Hun hadde gode vindklær, GPS, mange kart, god sovepose og bra med mat og drikke.

- Da vi fant henne hadde hun nettopp forlatt snøhula og var begynt å gå på ski igjen Hun var sliten, sulten og tørst fordi maten og vannet hadde frosset i kulda, sier Borseth.

- Var det forsvarlig å legge ut med den kulda og den sterke vinden som var meldt?

- Jeg ville ikke lagt ut alene under de forholdene, men jeg vet ikke hva hun har fått med seg av værmeldinger, sier Per Einar Borseth.

Fløyet til St. Olavs Hospital

Ved midnatt lørdag var værforholdene så dårlige at letemannskapene måtte søke ly. Det opplyste operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Harald Todal, overfor adressa.no.

To timer tidligere var et Sea King redningshelikopter sendt ut for å søke etter kvinnen. Dette måtte snu klokken 22.24 grunnet været.

Etter å ha blitt funnet søndag morgen i 09-tiden, ble kvinnen fløyet til St. Olavs Hospital i luftambulanse. Hun var noe nedkjølt, men ellers i god form.

Foto: GULE SIDER