«De tre store» til DKNVS-jubileum

Trondheim skal igjen settes i jubileumsrus neste år, og blant gjestene på 250-årsjubileet til Videnskabsselskapet er trioen Ullmann, Tellefsen og Bleken.

Saken oppdateres.

På en stor gallaforestilling i Olavshallen 13. mars 2010, skal de tre akademi-medlemmene være blant attraksjonene i en forestilling budet sammen av programleder Gry Molvær. Det blir en av flere store begivenheter i en storstilt feiring av Trondheim som landets fremste forskningsby, i anledning 250-årsjubileet for Det Kongelige Norske Videnskabers Selskap neste år.

- Vi er svært stolte av de tre har sagt ja til å være med på dette arrangementet, sier formann i jubileumskomiteen Kristian Fossheim. Liv Ullmann, Arve Tellefsen og Håkon Bleken har minst tre ting felles. De er alle fra Trondheim, de er alle slått til kommandører av St Olavs orden - og de er alle medlemmer av DKNVS's akademi, sier Fossheim. Og det er ikke hvem som helst som blir medlem i akademiet. Kriteriene er svært strenge. Kjendisfaktor hjelper ingen inn dit.

Det var Ullmann som foreslo at de tre kunstnerne kunne bidra med noe i jubileumsåret, og nå har de funnet formen på deltagelsen.

Eller, i det minste er de i ferd med å finne formen. De tre skal samtale om kunst, vitenskap og livet på scenen i Olavshallen, i tillegg til å bidra kunstnerisk.

Det er ingen liten begivenhet for Ullmann sin del, hun har knapt stått på en trøndersk scene siden hennes siste teaterolle i "Rosmersholm" på Trøndelag Teater for 31 år siden.

Uten kunst, ingen vitenskap

St tre store kunstnere skal profilere fødebyens stolte vitenskapshistorie, synes alle involverte er logisk.

- Kunnskap og følelser er i gjensidig avhengighetsforhold. Uten vitenskap, ingen kunst. Uten kunst ingen vitenskap, seir Liv Ullmann til anerkjennelse fra sine to kolleger.

- Det er en stor sammenheng mellom kunst og vitenskap. Begge deler speiler tidsånden, sier Håkon Bleken.

De tre blir sittende i sofaen i Oslo og fabulere litt rundt kunst og vitenskap, og den helt spesielle institusjonen i hjembyen, landets eldste vitenskapsselskap som ble stiftet av trioen Gunnerus, Schønning og Suhm i 1760 – midt i Trondheims store gullalder.

Praten går fra barndomsopplevelser i det naturvitenskapelige museet til de helt store spørsmål om krig og fred, Schopenhauer og Johan Daniel Berlin. De er i ferd med å snakke seg varme til scenesamtalene i mars.

Spennende prosess

- Det hele er litt åpent foreløpig, men det er langt frem. Og denne prosessen blir spennende i seg selv, sier Arve Tellefsen.

- det begynner å bli fasong på hva som ellers skal skje i forestillingen 13. mars, sier konferansier /moderator Gry Molvær. Men foreløpig er ikke noe mer enn denne trioen og Trondheim Symfoniorkesters deltagelse offentliggjort. Det er trolig at Hans Majestet Kongen skal delta i løpet jubileumsåret, men ikke hvilket eller hvilke arrangementer.

Jubileumsåret skal markere forkningens rolle i Trondheim i så vel fortid og nåtid som i fremtiden, og 250-årsjubileet for DKNVS faller samen med Universitetets 100-råsjubiley.

I tillegg jubileumsforestillingen i Olavshallen skal jubileumsåret blant annet markeres med flere store forskningskonferanser, utstilling om Johan Daniel Berlin og Håkon Bleken, avduking av skulptur og innvielse av museumsparken og forelesninger av fremtredende internasjonale forskere.

 
På forsiden nå