Styrer unna bygdafesten

Mondo Generator og Sham 69 skal bidra til å gi Jorddunst-publikummet opplevelser de ikke visste de ville ha.

Saken oppdateres.

Siden starten i 2006 har Jorddunstfestivalen på Frøya vist seg som en sjelden blomst i den midtnorske festivalfloraen. Mens enkelte band har vært gjengangere hos mange, har Jorddunst tråkket opp sine egne stier. Det resulterte i at Enslaved og Animal Alpha toppet plakaten i 2008, mens Skambankt og Katzenjammer var blant headlinerne i fjor.

I år legger festivalen lista hakket høyere, med de britiske punkerne i Sham 69 og punkmetall-hybriden Mondo Generator, frontet av Nick Oliveri kjent fra Queens of the Stoneage.

–Det er kanskje ti personer på Frøya som vet hvilken fantastisk booking Mondo Generator er, så det kan bli en utfordring. Sham 69 er et av mine favorittband fra gamle dager. De hadde en utrolig konsert på Bukta, så det tror jeg blir bra, sier festivalsjef Frode Reppe.

Tilbud til ungdom

Reppe forteller at Jorddunst nettopp ble startet som en reaksjon på den ensidige musikktilbudet på Frøya og Hitra. Spesielt unge under atten år har hatt lite å velge i.

–Tilbudet til ungdommen på Frøya har vært for dårlig. Det har bare vært fest på lokalet med de samme standardbanda år etter år. Vi hadde lyst til å by på noe annet enn countryinspirert rock. Men det er klart, det har vært en tung vei å gå, erkjenner Reppe, som har måttet tåle mye kjeft for sin uvanlige booking.

I fjor var representanter fra Roskilde-festivalen på besøk, både for å gi gode råd, men også for å kalibrere egen virksomhet. I forkant av årets festival har Jorddunst innledet samarbeid med både Slottsfjellfestivalen og Bukta i Tromsø. Samtidig har Reppe store forhåpninger til et gryende samspill med Pstereofestivalen i Trondheim.

–Pstereo utvikler seg til å bli en motor i Trøndelag. Vi er nødt til å skaffe oss kompetanse og trenger input i form av nye måter å tenke på. Det er der skal Pstereo bidra. Hva vi kan tilføye dem og hva samarbeidet på sikt vil føre til, er jeg mer usikker på, sier Reppe.

I regi av Norsk Rockforbund er Jorddunst plukket ut som en av seks nasjonale piloter med tanke på identitetsbygging. Lokalprodusert mat som villsau, hjort og sjømat skal bidra til å forsterke festivalens egenart og identitet. Kanskje det er derfor Reppe nylig deltok i audition til TV3s program Masterchef? Han kom videre til Oslo, men røk ut der.

Sint sørlandsvals

Årets festival arrangeres fra 15. til 17. juli. Andre som spiller er britene i Let's Wrestle, Zoomvinnerne Jack Dalton, New Riot, David Pavels i tillegg til et knippe trondheimsband. Reppe tror årets konserthøydepunkt kan bli sørlendingene i Kavaleriet, som spiller sint sørlandsvals.

–Vi reiste til Bylarm for å se noen andre band, men så oppdaget vi disse. Det var steikartig, sier Reppe.

Til tross for noen titusener i underskudd i fjor, satser Jorddunst friskt videre.

–Jeg bruker all min fritid og mer til på dette, det er kjipt ikke å lykkes. Vi er avhengige av at publikum kommer. Uten det nytter det ikke å være alternativ. Det er tungt å jobbe slik, men samtidig gir det store musikkopplevelser. Vi presenterer musikk folk ikke har hørt før. For mainstream blir vi aldri. 
 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå