Krydret sommer i Arktica

Sankthansdagen, den 24. juni kl. 16, åpner gallerist Knut Halvorsen dørene til en sommer med en fristende blanding øyensfryd i sitt Galleri Arktica i Buvika.

Saken oppdateres.

Oljemalerier av John Rolseth, som i år markerer 30 år som kunstner, gouacher og akrylmalerier av Sigmund Schjelderup Pedersen, grafiske blad av Ove Stokstad og tresnitt signert Ståle Blæsterdalen breier seg i hovedrommet på årets sommerutstilling i Galleri Arktica.

Et godt bilde taler vel egentlig til alt som heter sanser, og vel så det. Når det er snakk om kunst spredt ut over fire rom, pluss et overdådighetsbord med grafiske blad midt i hovedrommet, så kan galleribesøket bli en sterk opplevelse.

Det er mye å glede seg over. Se deg om, og du finner bl.a. grafikk av Håkon Bleken, flere finlendere, blant dem Outi Heiskanen og Väinö Rouvinen, og Arnold Rottem.

Knut Halvorsen satser mye på gode, gamle kontakter. De selger godt, og nye bilder strømmer inn. Nå venter han spent på Ove Stokstads Ikaros-serie. - Arktica blir første galleri som stiller ut den, forteller han.

Mellom natur og Skanska

Det er 24. sesongen for Galleri Arktica. Rundt galleriet på et nett av provisoriske veier kjører biler fra Skanska, som bygger nye E39 på gigantiske føtter av betong og armert jern.- En stund kunne vi ikke være her om dagen, fordi det ble målt 105 desibel inne i huset, sier Halvorsen.

Men nå er det overstått. Vi hører ikke en ulyd, og utenfor vinduene i galleriet ser vi bare grønn natur. Gjennom overlysvinduene duver trekronene, og en erten himmel velsigner det lille galleriet med litt av hvert av vær.

Da han og kona flyttet til Buvika for 34 år siden, var stedet skikkelig på landet. Bekken som renner like utenfor inneholdt både ørret og røye, og huset lå på grensen mellom natur og sivilisasjon, forteller Knut Halvorsen. En grense som blir kraftigere markert med den nye europaveitraseen på plass.

Men han vil at galleriet skal være i naturen. Siste framstøt for å understreke det, er det nye rommet han har fått bygd på, med store vinduer ut mot furustammer, eiketrær og skogbunn - så tett på at naturen blir en del av rommet. Innenfor glassruten en bred vinduskarm til skulptur. Her står bl.a. to skulpturer i kleberstein av Gerald Siler.

Vi «scanner» veggene og oppdager oljemalerier og grafikk av Magne Sandøy, tresnitt av Egil Røed med islandske motiver, og tresnitt og akvareller av Lars Chr. Istad. Det er ikke mulig å nevne alt.

- Bildene burde hatt bedre plass, men her får det heller myldre, sier Knut Halvorsen. Han viser gjerne publikum rundt og vet eksakt hvor i vrimmelen hvert eneste bilde befinner seg.

Ryddet vekk penselen

At galleristen selv maler, ser man ikke spor av i sommerutstillingen.- Nei, mine egne ting har jeg ryddet unna. Det er blitt for lite maling, konstaterer Halvorsen, som i fjor opplevde at hans bilde «Besøk» ble antatt på Statens høstutstilling og innkjøpt av Olavshallen. Han har malt nesten hele livet og har god kontakt spesielt til Finland. Også der har han stilt ut i flere gallerier, bl.a. i Tammerfors og Jyväskylä. Han lover at han etter hvert skal vise fram hva han holder på med nå, men foreløpig vil han konsentrere seg om å gi publikum sin vanlige sommerhilsen, en Arktica-bukett av mangfold og kvalitet.

Åpningstider?

- Vi holder åpent alle dager etter avtale, sier Knut Halvorsen.

Det myldrer: Med en sankthansbål-flammende Rolseth på veggen til venstre og fargerike Schjelderup Pedersen i bakgrunnen gjør Knut Halvorsen de siste forberedelsene før åpningen av sommerutstillingen i Galleri Arktica i Buvika.Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS 

Det myldrer: Med en sankthansbål-flammende Rolseth på veggen til venstre og fargerike Schjelderup Pedersen i bakgrunnen gjør Knut Halvorsen de siste forberedelsene før åpningen av sommerutstillingen i Galleri Arktica i Buvika.Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS 

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå