AGNES BOLSØ:

«Eia førte meg bak lyset»

I over et halvt år kjempet kjønnsforsker Agnes Bolsø for å trekke intervjuet sitt med Harald Eia i Hjernevask. NRK lot seg ikke rikke. Nå har Bolsø inkludert hele epostutvekslingen i ny bokutgivelse.

Saken oppdateres.

«Jeg er svært redusert på slutten av Eias intervju med meg. Dette er for ham god underholdning, for meg er det alvor (...). Eia førte meg bak lyset».Det skriver Bolsø i en epost til NRKs jurist – i ett av flere forsøk på å hindre at intervjuet hun gjorde med Harald Eia ble sendt på lufta.

Det var en kamp Bolsø tapte. I dag utkommer boka «Folk flest er skeive. Queer teori og politikk» på Manifest forlag. Her redegjør NTNU-forskeren for sitt syn på seksualitet – og argumenterer blant annet for at det homoseksuelle begjæret er til stede i alle mennesker, uansett legning.

Samtidig tar hun et kraftig oppgjør med Harald Eia og NRK-programmet Hjernevask.HARALD EIA: «Hun langer ut og bommer»49 sider epost

Bolsø lot seg intervjue av Eia – og kjempet siden en lang kamp for å trekke intervjuet tilbake. Likevel ble sekvensene med Bolsø benyttet i to episoder av Hjernevask, som gikk på fjernsyn tidligere i år.

I sin nye bok har Bolsø valgt å trykke den fullstendige epost-utvekslingen mellom henne, programleder Harald Eia, produsent Charlo Halvorsen og flere jurister i NRK-systemet. Appendikset med epostene utgjør nær en tredjedel av boka – 49 sider av et totalt sideantall på 158.

LES KOMMENTAR: Presseskikk og folkeskikkDe aktuelle epostene ble sendt både før, under og etter at de to episodene av Hjernevask hvor Bolsø intervjues gikk på lufta.BekymringsmeldingI begynnelsen av korrespondansen, som er datert oktober 2008, synes tonen mellom Eia og Bolsø å være god. Sistnevnte har takket ja til å bli intervjuet. På oppfordring oversender hun et ennå uferdig bokamanus, og Harald Eia takker:

«Jeg leser alt jeg kan nå! Gleder meg».LES OGSÅ: Harald Eia ikke felt i PFU

Siden blir Bolsø intervjuet for første gang. Så blir det, ifølge gjengivelsen i Bolsøs bok, stille. Først et halvt år senere tar hun på nytt kontakt med Eia i form av epost. Da med en bekymringsmelding: Er det slik, som enkelte hevder, at Eia vil bruke «kjønnsforskere som latterlige eksempler på anti-evolusjonært orientert samfunnsvitenskap»?

Programlederen svarer og betrygger:

«Vi har vært opptatt av å få frem ditt syn på saker og ting, ikke å forvrenge det for å få deg til å fremstå som dum/inkompetent/gal».Trekker seg - igjenSiden blir stemningen ytterligere tilspisset. Etter noe betenkningstid – og ytterligere forsikringer fra Harald Eia – aksepterer kjønnsforskeren å stille til et andre intervju. Allerede to dager etterpå angrer hun seg:«Jeg lot meg trekke opp følelsesmessig, og syntes situasjonen ble svært ubehagelig (...). Det ble en sesjon der du manipulerte en forsker som ikke hadde medie-erfaring nok til å avsløre og å stå i mot din strategi der og da», skriver Bolsø – og avslutter brevet med at hun trekker seg.

Eposten er den første i en rekke av åtte hvor Bolsø opprettholder kravet om at intervjuet tas ut av programmet. Siden, etter å ha rådført seg med Pressens faglige utvalg, tar hun imot tilbudet om å få se den ferdigredigerte versjonen og komme med innspill.Når hun i begynnelsen av mars i år – under sitt forskningsopphold i australske Sydney – endelig får se intervjuet, står hun på sitt og «godtar ikke at programmet vises i den form det framstår nå». NRKs advokat avviser kravet. I en siste epost, datert 13. april i år, konkluderer Bolsø:«La det være klart: Jeg har aldri stilt opp til dette programmet. Jeg stilte opp til det jeg trodde var et annet program. Sendingen av det er uten min godkjenning, og begrunnelsen har referanse til absolutt alle nivåer og faser i Eia-prosessen».Agnes Bolsø nektet i går å svare på spørsmål fra Adresseavisen som omhandlet epostene, og trakk seg derfor fra et på forhånd avtalt intervju.

 
På forsiden nå