- Det er veldig trist

Sambandet-trommis Knut Stensholm er død, 56 år gammel.

Saken oppdateres.

Knut Stensholm spilte trommer i Sambandet fra 1978 til året før bandet ble oppløst i 1987. Da de gjorde comeback i 2004 var det uten Stensholm, men Åge Aleksandersen mener trommisen har hatt en betydelig innvirkning på karrieren hans.

- Knut var med på det meste, jeg vil nesten si alt jeg gjorde de årene. Han var med på den forrige store Sambandet-perioden og hadde betydning for plater som «Ramp» og «Levva livet». Dette er veldig trist, sier Åge Aleksandersen.

- Hvordan var han som trommeslager?

- Han og Tor Evensen (bass, journ. merk.) var det flotteste kompet i landet, spør du meg. Knut hadde like stor betydning på det menneskelige plan. Han var en enestående humørspreder. Jeg regner med at det er flere som husker hans underlige form for humor. Den kan ikke beskrives. Den må oppleves, sier Aleksandersen.

- Hvor er du, Åge?

Åge Aleksandersen beskriver perioden på slutten av 70-tallet og starten av 80-tallet som en tid med godt kameratskap og mye hardt arbeid.

- Vi var et sterkt kollektiv, og Knut var ikke den som satt bak trommene og holdt munn. Han hadde kommentarer til meg som låtskriver også.

- Hva sa han?

- Herr Aleksandersen, han sa nemlig ikke Åge, det er bra det her altså, men hvor er du i musikken? minnes Åge Aleksandersen, som har prøvd å skrive mer personlige låter etter trommisens kommentar.

- Jeg har alltid prøvd å ta med meg akkurat den kommentaren, sier Åge.

- En skarp replikk

Bassist Tor Evensen, som i dag er Åge og Sambandets manager, forlot bandet samme år som Knut Stensholm. Også Evensen synes dødsfallet er tungt.

- Dette er ufattelig trist. Knut er en person jeg har vært mye sammen med, ikke minst i viktige år av livet mitt, sier en tydelig beveget Tor Evensen.

- Hvordan var han?

- Han hadde alltid en skarp og humoristisk replikk på lur. Den egenskapen hadde han til det siste. Det var ikke den delen av kroppen det var noe galt med. Og så var han en god trommeslager, sier Evensen.

Tre trommiser

Da Åge Aleksandersen ble gjenforent med Prudence-trommis Kaare Skevik jr. i 1982, hadde Sambandet en periode to trommiser, blant annet da den betydningsfulle «Levva livet» kom i 1984.

«Åge Aleksandersens Sambandet kjører for tiden med syv mann, deriblant to trommeslagere. Musikksiden overvar en aften på Skansen, og kan bare registrere at tyngden og drivet er kolossalt. De tro trommeslagerne – Skevik og Knut Stensholm – driver musikken energisk fremover, og med stor presisjon. Det begynte nærmest som et uhell, får vi vite. Gruppens faste trommeslager Knut Stensholm ytret ønske om en pause, og Skevik ble hentet inn for å vikariere. Under innkjøringsperioden kom de to trommeslagerne på at det kunne være moro å doble på trommene et par jobber, for å høre hvordan det klang. Da det var gjort, ville ingen av dem forlate gruppen. – Det absolutt største jeg har vært med på som trommeslager, sier Skevik», skrev Adresseavisen i slutten av oktober i 1982.

- Faktisk hadde vi tre på trommer en liten periode. Carl Haakon Waadeland spilte litt han også. Det var vanvittig, men et artig eksperiment, sier Evensen.

Spilte med Rotmo

Knut Stensholm var også medlem av bandet Valley Boys sammen med Hans Rotmo på 80-tallet. Han deltok på plata «Løkka i livet» som kom i 1982, produsert av Åge Aleksandersen.

Sambandet-gitarist Gunnar Pedersen, Tor Evensen og NRK-programleder Alf Skille var også med på den plata. Knut Stensholm døde etter lengre tids sykdom torsdag i forrige uke. Han etterlater seg en datter. Begravelsen er i Trondheim på fredag.

 
 
 
På forsiden nå