Kaktusprisen til Haga

- Han saboterte spelet, sier stiklestadekspertene.

  Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

Tradisjonene hviler tungt over Stiklestad, og hvert år deles kaktusprisen ut til den av aktørene i «Spelet om Heilag Olav» som juryen mener tabbet seg ut på premieren.Burde visst bedreDenne gangen merket kaktuskomiteen seg en underlig replikk fra den sentrale karakteren Tormod Kolbrunarskald, spilt av Paul Ottar Haga, mannen som skal kunne hele spelet utenat.

- Han burde visst bedre, sier førstesekretæren i kaktuskomiteen Roar Tromsdal.Baardson var aktuellPaul Ottar Haga fikk prisen for å ha endret den folkekjære replikken «er det langt igjen til Vuku» til «er dette vegen til Stiklestad». Noe som i følge juryen ikke henger i hop geografisk. Under premierefesten fredag kveld fikk derfor Haga den tvilsomme æren av å motta kaktusen, med en nervøs Bentein Baardson ved sin side. Begge ble nemlig kalt opp under prisutdelingen, ettersom juryen syntes både Haga og Baardson måtte ta sin skyld for den uheldige replikken.

- Baardson er ukjent i lokalområdet, mens Paul Ottar har vokst opp her og burde visst bedre. Derfor saboterte han Baardson med å ikke si fra, mener Roar Tromsdal.Første gang

Haga selv takker lattermildt når vi ringer og gratulerer dagen etter premierefesten.

- Det er alltid stor spenning knyttet til prisen og jeg har aldri fått den før. Det var veldig artig, bedyrer Haga.

- Var det en rettferdig utdeling?

- Hehe, ja selvfølgelig.

- Tar du selvkritikk?

- Nei, jeg skulle egentlig gått enda hardere til verks, slik at det ble enda mer tydelig at jeg fortjente prisen, sier en offensiv Haga.Storebror i komiteenHagas storebror Arnulf Haga satt selv i juryen og mener prisen var velfortjent.

- Dette er en avskyelig pris å få, og komiteen var veldig misfornøyd med replikken. Vi håper dette aldri vil inntreffe igjen, uttaler Arnulf Haga som selv har regissert «Spelet om Heilag Olav» tidligere og regnes som en autoritet på området.

- Spøk til side, hva synes du om årets spel?

- Bentein Baardson har gjort en kjempejobb, han har hentet spelet inn igjen. Årets versjon yter Okkenhaugs musikk rettferdighet, de kraftfulle tablåene ble rørende og sterke. Skuespillerprestasjonene var storartede. Stiklestad er der det skal være, fredsaspektet og humanismen slår veldig igjennom slik manusforfatter Gullvågs intensjon var, mener Arnulf Haga.Flere på krykkerUnder overrekkelsen av kaktusprisen fikk skuespillerne Lavrans Haga og Rolf «Ruffen» Lyng hilsen fra ornitologisk forening for sin støtte til fuglen krykkje. Begge var regnet som gode kandidater til kaktusprisen etter uhell i oppkjøringen til spelet, og påfølgende krykkebruk.

- Selv om prisen bare er tull og intern humor, så er aktørene veldig opptatt av den. Folk har kommet seriøst bort til meg og spurt om de er kandidater. Den første dagen Bentein Baardson var her, kom han og sa at han i hvert fall ikke skulle få prisen, humrer Roar Tromsdal.«Spelet om Heilag Olav» spilles på Stiklestad i kveld kl. 19, søndag kl. 19 og torsdag kl. 19.

 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå