Sprudlende, rød drikke

São Domingos er blant de største i Portugal på musserende vin. En av de mer spesielle utgavene er en tørr, rød «sjampis».

Saken oppdateres.

Allerede i 1937 begynte Elpidio Martins Semedo å produsere musserende vin etter champagne-metoden i byen Anadia i Bairrada-regionen. Vinene fra vinhuset Caves do Solar de São Domingos ble en umiddelbar suksess, og raskt ble Semedos «bruto» blant Portugals mest solgte.

Oppkalt etter grunnleggeren

I dag hedres grunnleggeren gjennom at tre av vinhusets tolv musserende viner bærer hans navn – Elpidio 70, Elpidio Bruto og Elpidio Magnum.

Sin første lagringskjeller laget Elpidio Martins Semedo ved å grave ei hule inn i fjellet i nærheten av firmaets første anlegg. I dag er det langt mer profesjonelt bygde lagringskjellere som huser de rundt to millioner flaskene som til enhver tid ligger og godgjør seg før de skal lanseres på markedet. Interessen for musserende drikke fra São Domingos har så visst ikke tapt seg!

På baga-druen

Rød musserende kjenner vi helst fra Australia, hvor noen vinhus har introdusert en Sparkling Shiraz, ofte med en rest av fruktsødme. Tinto bruto fra São Domingos er laget av druene baga (60%) og touriga nacional (40%).

Baga-druen (baga betyr bær) er kjent for sitt tykke skall og tøffe tanniner og høy syre. Mest kjent er komplekse og lagringsdyktige røde viner på denne druen, men São Domingos viser altså at det går an å lage både rød og rosa mussende på baga.

Til andre regioner

Fra 1970 har Lopo de Sousa Freitas vært sjef for Säo Domingos. Også han har egne viner oppkalt etter seg. Lopo de Feitas har tatt vinhuset noen skritt lenger enn forgjengerne, bl.a. ved å etablere seg i flere regioner. I dag lager São Domingos vin og druesprit (brandy) i Bairrada (10 viner),¨Dão (7), Beiras (5) og Douro (1). I tillegg har firmaet fem brandyer. En av de nyeste lanseringene er den hvite Volupia som har begeistret både publikum og eksperter.

São Domingos er også i ferd med å omdanne noen av vinmarkene sine til økologisk dyrking.

Ved hovedkvarteret i Anadia har man bygge både smakerom og museum for besøkende, som strømmer til i stadig større antall for hvert år som går.

São Domingos-produktene importeres til Norge av Det Portugisiske Vinhus. Av firmaet totalt 40 forskjellige produkter finnes hele tolv på det norske markedet, deriblant en av de beste portugisiske brandyene, São Domingos Aguadente Velhissima Old Brandy.

 
 
På forsiden nå