– Dette er veldig udemokratisk!

Samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen mener Jens Stoltenberg bruker kontakten med Bjørn «Nicecap» Hansen på Twitter som et alibi for velgerkontakt.

  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

– Bjørn Hansen dekker et behov hos politikerne, nemlig behovet for å vise at de kjenner vanlige folk. Det kreves av politikerne at de vet hva folkedypet mener. Når de kan påberope seg slik kunnskap, kan de også hevde å ta beslutninger som har støtte i folket.

Det sier samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen i Oslo.

– Politikerne forsøker også å skape et bilde av seg selv som vanlige folk. Der Jens Stoltenbergs far var vanlig fordi han hadde grovbrød til frokost, er Jens vanlig fordi han har kontakt med Bjørn Hansen, sier Tangen.

Fikk mektige venner

Adresseavisen skrev lørdag om den trygdede og tørrlagte Bjørn Hansen (52) fra Trondheim, som under kallenavnet «Nicecap» har skaffet seg et stort og mektig nettverk via det sosiale mediet Twitter.

Her blir Hansens korte meldinger om politikk og hverdagsliv fulgt av nær 3000 personer, flere av dem toneangivende politikere, journalister og redaktører.

Statsminister Jens Stoltenberg, Høyre-leder Erna Solberg, politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen i TV2 og kommentator Eirik Mosveen i VG har alle møtt og latt seg avbilde med «Nicecap» i løpet av høsten.

Samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen understreker at han ikke kjenner tilfellet «Nicecap» inngående, men mener likevel at politikerne bruker kontakten med «Nicecap» som et alibi for velgerkontakt.

«Udemokratisk»

– I stedet for å svare 300000 velgere, så plukker Stoltenberg ut den mest arketypiske velgeren av dem alle. Politikerne har nesten aldri en slik kontakt med velgerne, og derfor blir det også en sak for pressen, sier Tangen.

I lørdagens avis uttalte fylkesordfører Tore O. Sandvik at historien om Bjørn Hansen var et eksempel på kortere avstand mellom maktpersoner og vanlige folk. Tangen er kritisk.

– Dette er veldig udemokratisk! Det er jo snakk om kontakt med bare én velger. Det er ikke mer demokrati at denne velgeren heller heter Bjørn Hansen enn Stein Erik Hagen. Arbeiderpartiet har andre kanaler for kontakt mot toppen, og disse går via lokale og demokratisk valgte representanter, påpeker Tangen.

– Som Hans Bauge

– Tilgang til politikere kan bidra til økt oppmerksomhet rundt enkelte saker. Men innflytelsen gjelder bare så lenge rampelyset er på ham. Han kommer etter all sannsynlighet til å bli faset ut, spår samfunnsgeografen, som mener Bjørn Hansen kan sammenlignes med Hans Bauge.

Taxisjåføren Bauge ble på tidlig 90-tall kjent gjennom debattprogrammet «Klart svar» på TVNorge, hvor han var med som representant for folket.

– Han var underholdning, men sørget samtidig for å legitimere politikernes meninger, sier Tangen.

– Ikke overvurder Twitter

Statsviter Toril Aalberg (bildet) ved NTNU er enig i at Bjørn Hansen fungerer som en representant for folk flest.

– Han tilhører en gruppe mennesker som politikerne ikke omgir seg med i det daglige, sier Aalberg, som mener man ikke må overdrive betydningen av Twitter når det gjelder politisk innflytelse.

– Hansen har brukt Twitter som et hjelpemiddel, men han har et politisk engasjement i bunn. Han har for eksempel hatt kontakt med politikerne i mer tradisjonelle fora, som da han traff Stoltenberg på et møte i Malvik arbeiderlag. Mennesker som er grunnleggende politisk engasjert, kommer lettere i kontakt med politikere, mener Aalberg, og legger til:

– Det er ikke slik at alle 52 år gamle trygdemottakere nå vil bli invitert på kaffe med Erna Solberg. 
    
      (Foto: KJELL A. OLSEN)

  Foto: KJELL A. OLSEN

 
    
      (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

 
    
      (Foto: IVAR MØLSKNES)

  Foto: IVAR MØLSKNES

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå