Poetisk håndbok fra lyskriger

Siri Stiklestad fra Inderøy er lyskriger. Hun har brukt lyset i seg til å skrive en halvpoetisk bok for nybakte foreldre.

  Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma

Saken oppdateres.

Fem barn har Siri Stiklestad fra Inderøy satt til verden. Det er erfaringene hun baserer seg på når hun sier at hun skriver med barnets stemme i boka si. Hun vil skape en motvekt til helsestasjoner og faglige råd.

- Jeg snakker om sannheten som ungen hele tiden vil prøve å fortelle mamman sin, men som vi hele tiden blir lært å overhøre gjennom millimeter, milliliter, klokkeslett og veiing og måling. Den normalen som vi hele tiden er oppdratt til å følge mens ungene prøver å fortelle oss at de er individer og helt unike.

- Jeg har fem barn og de har hele tiden fortalt meg at «Mamma, det er ingen som er som meg». Det er den sannheten jeg vil fram til. At mammaen skal lære å stole på seg selv. Den sannheten som ligger i hjertet.

Lyskriger for kjærlighet

Siri Stiklestad er inderøyning, født i 1972 og bosatt i Misvær i Bodø. Hun er kunstner, lærerutdannet og fembarnsmor. For øyeblikket er hun hjemmeværende med sine fem barn. Hun omtaler seg selv som Warrior of Light, eller lyskriger, og mener at det er lyset i henne som har gitt henne evnen til å skrive boka.

- Ideologien går på at vi alle er av like stor verdi som individuelle mennesker. Vi kan lyse opp hverandre. Jeg går for det som er rett for meg og de verdiene som gjør verden lysere. Det er vanskelig å sette ord på. Det blir ganske stort, kjenner jeg, sier hun.

- Det er ei bok som er direkte mynta på nybakte mødre for å skape trygghet. Det er lysarbeideren i meg som gjør meg i stand til å lage denne boka som kan skape en trygghet og en lys verdi i andre mennesker.

- Jeg bruker av meg selv og mine erfaringer for å lyse opp noe av ondskapen i verden.

- Ikke direkte en fagbok

- Forlaget mitt, 1stWave Books & Art, kaller det en lærebokhybrid. En blanding mellom poesi og deling av erfaringer jeg har gjort som mamma. Det er ikke direkte en fagbok, forteller Stiklestad.

Gjennom hele boka har Stiklestad brukt sine egne illustrasjoner til tekstene.

- Utgangspunktet mitt er det jeg kan selv, og den erfaringen jeg har fått gjennom helsestasjoner og slikt. Det er en blandet erfaring folk får når de får unger. Noen blir oppdratt til å tro at med en gang du får en baby skal du være glad og lykkelig og du skal prestere. Men du får ikke ro, for du blir alltid påprakket en masse råd og vink og tips. «Kom og måle og veie, og ikke vær redd for å spørre hvis du lurer på noe», får vi høre. Men all matinga med kunnskap som er faglig basert fører til frykt og usikkerhet. Jeg vil at den skal komme mer i bakgrunnen så vi kommer innpå det menneskelige aspektet i dette. Vekk fra skjemastigmatiseringen, så ikke alle kommer inn i en graf som vi har blitt oppdratt til å tro at er normalt.

- Det må overskygges av hjertet. Fordi tryggheten og kjærligheten ungene trenger ligger ikke i et skjema.

Seks oppfølgere kommer

Pupp pupp - til mamma er den første boka den nybakte trønderforfatteren utgir. Men boka skal være den første i en serie på sju bøker. Den første oppfølgeren håper hun at vil komme i løpet av året.

- Bøkene skal handle om samliv, småbarnslivet og lykke. Jeg har ikke alle titler klare, men jeg vil formidle erfaringer som gjennom lyset mitt kan skape trygghet. Det handler om å dele av det man kan og har lært.

- Få kjærligheten fram. Det er det jeg tenker mest på. Det er det jeg vil vise med boka mi.

 
    
      (Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma)

  Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

 
    
      (Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma)

  Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma

 
    
      (Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma)

  Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma

 
    
      (Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma)

  Foto: Fra boka Pupp pupp - til mamma

På forsiden nå