Gambleren Peter Lehmanns beste kort

Peter Lehmann lyktes med sitt pokerspill da vinbøndene i Barossa på slutten av 70-tallet var truet av konkurs. Det «feiret» han med en kunstserie bygget rundt temaet spardame.

Saken oppdateres.

Peter Lehmann hadde 20 år bak seg som sjefsvinskaper hos giganten Saltrams da krisen rammet australsk vinproduksjon og ikke minst Barossa Valley.

Gjennom mange år hadde han bygget opp gode relasjoner til et hundretalls private druedyrkere som leverte druer til Saltrams. Vinhuset var avhengig av disse bøndene, og bøndene var avhengig av Saltrams.

Økonomisk ruin

Men så inntraff krisen. Det var overproduksjon av vin i Australia, og sjefene ved Saltrams bestemte seg derfor for å kutte samarbeidet med vinbøndene. Peter Lehmann fikk oppdraget med å skrive oppsigelsesbrevene. Han visste det ville bety økonomisk ruin for mange av dem.

–Jeg klarte ikke å sende disse brevene. I stedet begynte jeg å tenke på hva som kunne gjøres for å redde dem fra konkurs. Løsningen ble å starte et eget vinfirma som kunne overta kontraktene med disse dyrkerne, forteller Peter Lehmann.

Spilte høyt

Det var et stort finansielt spill Peter Lehmann satte i gang. Styrken var at han fikk med seg mange av medarbeiderne han hadde rundt seg hos Saltrams, bl.a. den lovende unge vinskaperen Andrew Wigan. Spillet kunne begynne!

Firmaet han grunnla ble kalt Masterson Barossa Vignerons. Navnet hentet Peter Lehmann fra en av karakterene i en bok av den amerikanske forfatter Damon Runyon, gambleren Sky Masterson.

–Hvis noe kan kalles høyt spill, så var det etableringen av et nytt vinfirma i skikkelige motvindstider. Derfor var det naturlig for meg å tenke på karakteren Sky Masterson når vi skulle finne på et navn. Spardamen som logo kom naturlig, for dette er gamblerens kort, sier Lehmann.

Levende legende

Fra dag én var også hans eget navn godt synlig på vinetikettene. Derfor var det en naturlig utvikling at firmaet alt i 1982 ble døpt om til Peter Lehmann Wines. Resten er, som det ofte heter, historie. I dag produserer vinfirmaet 6,3 millioner liter vin årlig, og er en av de mest respekterte vinhus i Australia.

Peter Lehmann selv, som nå har passert 80 år, er en levende legende. Han ble både i 2003 og 2006 utropt til «International Winemaker of the Year» ved dens tore fagmessen International Wine and Spirit Competition.

Spardame-vinene

I 1995 ønsket Peter Lehmann å gjøre noe ekstra ut av temaet spardame. Han introduserte en egen Barossa Art Series-vinsamling, hvor unge australske kunstnere ble utfordret til å skape varianter av spar dame som kunne brukes som etiketter på en serie med Lehmann-viner. I dag finnes tolv forskjellige utgaver, hvorav fem også er lansert her i Norge.

–Spardama mi har mange forskjellige ansikter i dag. Jeg synes kunstnerne har lyktes godt med å skape et uttrykk for de individuelle vinstiler som finnes blant de tolv vinene i Barossa Art Series. Hvert maleri er unikt, det samme er hver og en av vinene. Det er det jeg ønsker å vise frem, at også det å skape en vin er en kunst, fastslår Peter Lehmann.

Den første vinen Peter Lehmann solgte under eget navn var kalt The Futures Shiraz. Han overtalte familie og venner til å gå med på en slags «kjøpe nå, få vinen levert om to år»-kontrakt. Han trengte rett og slett cash for å få firmaet på beina.

 
 
 
 
 
 
På forsiden nå