Tomas Espedal vant Brageprisen

Boken «Imot naturen» til topps.

Kulturminister Anniken Huitfeldt deler ut prisen til Thomas Espedal.  Foto: Scanpix

Saken oppdateres.

- Det er jo ufattelig gøy at vi som skriver smale bøker, blir nominert til en sånn pris, og at jeg, som den eldste av oss, ble tildelt prisen. Jeg har ikke engang tort å tenke den tanken de siste dagene, sier Espedal til NTB.

Bragestatuetten ble overrakt av kulturminister Anniken Huitfeldt, og i juryens begrunnelse heter det at «Tomas Espedal makter å «transformere liv til litteratur. Slik opphever han distansen mellom verkets forteller og seg selv som forfatteren mens han gjør spekulasjoner om identifikasjon irrelevante. «Imot naturen” er dristig, elegant og farlig. Teknisk er den virtuos».

Med hatten i den ene hånden og den tunge Bragepris-statuetten i den andre forlot bergenseren scenen etter den obligatoriske takketalen, der han blant annet takket hjembyen.

- Selv om Bergen er en vanskelig by å bo i, så er den full av energi og trøkk. Jeg anbefaler alle som har lyst å bli forfatter å komme til Bergen, sa han med et stort smil og ble møtt med jubel fra salen.

Hedersprisen

Årets hederspris gikk til lyrikeren Kolbein Falkeid (78).

- Dette var en veldig hyggelig bekreftelse på at dikt fortsatt er viktig, selv i en tid med mye underholdning som såpeoperaer og krim, sier den takknemlige prisvinneren til NTB.

Juryen pekte spesielt på at Falkeid skriver folkelig og hverdagsnært i modernistisk lyrikktradisjon. Den viste også til betydningen Falkeid har hatt for å øke utbredelsen av lyrikken i Norge.

Kolbein Falkeid har tidligere mottatt flere priser for sine dikt.

Flere priser

I klassen for barne- og ungdomsbøker gikk prisen til Inga H. Sætre for tegneserieboka «Fallteknikk».

Sætre ble så overrasket at hun ikke kunne si annet enn «tusen takk, dette er veldig, veldig herlig».

Ifølge juryen er boka mest av alt en fortelling om vennskap og om å lære å falle uten å slå seg for mye. Til tross for sitt nokså tunge tema, har boka en «varme, humor og sårhet som virkelig berører».

Journalist og historiker Arnhild Skre fikk prisen for beste biografi med boken «Hulda Garborg. Nasjonal strateg».

Her har juryen lagt vekt på at forfatteren «lykkes å balansere skildringen av Hulda Garborgs mange oppgaver – som familiemenneske og forfatter, folkelivsforsker, draktdesigner og danseinstruktør.»

I kategorien biografi var hun blant annet i konkurranse med Ole Jacob Hoel som har skrevet boka om Åge Aleksandersen.

LES OGSÅ: Ole Jacob Hoel nominert til Brageprisen

- Jeg har holdt på med denne boka i fem år, og det er nesten som å gjennomgå en sorgprosess nå når jeg er ferdig, sier Skre.

Simen Ekern ble tildelt sakprosaprisen for sin bok «Roma», som blant annet omhandler turistmekkaets mørke sider.

«Ekern unngår behendig den litt skingrende tonen som preger mye av saksprosaen om Italia i Berlusconis æra», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Jubileum

Brageprisene for 2011 ble delt ut torsdag under en festforestilling i Gamle Logen.

I tillegg til statuetten fikk prisvinnerne også en sjekk på 75.000 kroner.

Programleder var Lise Fjeldstad mens kulturminister Anniken Huitfeldt delte ut prisene. Det er i år 20. gang Brageprisen deles ut.

 
        
            (Foto: Scanpix)

  Foto: Scanpix

På forsiden nå