Tøffe Tom tilbake

Han blir 50 til sommeren men Tom Cruise spretter som aldri før som actionhelt i spionthriller bedre på fart og teknologi enn replikker og skurker.

Saken oppdateres.MISSION IMPOSSIBLE: GHOST PROTOCOL
Amerikansk action
Regi: Brad Bird
Med: Tom Cruise, Paula Patton, Simon Pegg, Jeremy Renner

Verden er ikke helt som før når Hollywood kommer med en gigantisk konspirasjons- og spionaction med fare for atomkrig, hvor det viser seg at russerne er mer dumme enn onde, mens de virkelig fæle fyrene er svensker. Fjerde storfilmkapittel i franchisen hvor Tom Cruise med ujevne mellomrom får målt stjernestatusen sin, fortoner seg som en adrenalinthriller et farlig sted mellom James Bond og Jason Bourne. I action og spenning funker det bra. Som filmfortelling er den fort glemt, men relativt underholdende mens det står på.

Etter synkende eller stigende registjerner som Brian DePalma, John Woo og J.J.Abrams ligger den en slags logikk i at det er en av verdens ledende animasjonsfilmskapere som tar over serien. Brad Bird har briljert med fortegnet virkelighet i «Ratatouille»(2007) og «De Utrolige»(2004). I sin første film med levende mennesker viser han imponerende grep med fart, energi og lekenhet, mens det skorter mer på typetegning, historie og replikker.

Den britiske moromannen Simon Pegg liver godt opp som klossete superagent, mens Jeremy Renner tilfører et visst trøkk vi sannsynligvis får se mer av når han snart blir å se i konkurrenten «The Bourne Lagacy». Cruise rømmer fra fengsel i Moskva, klatrer på skyskrapere i Dubai og bilslåss skikkelig med Michael Nyquist i skuffende tilknappet rolle som svensk atomkrigsforkjemper.

Det er pussig at «Mission Impossible: Ghost Protocol» er så moderne i framdrift, fart og teknologi, men så gammeldags i innhold. Noen av replikkene er som fra en andrerangs spionserie fra 60-tallet (som serien jo stammer fra). Sammenlignet med ukens klart bedre internasjonale spionthriller med svensk medvirkning, Tomas Alfredsons «Muldvarpen», er actionpakken med Tom Cruise overraskende pratsom, med replikker som « Våre land er på randen av krig!». Både filmen og Cruise er best når muskler, dristighet og teknologi prøver å ta opp kampen mot fæle svensker med pølsefingrene på atomknappen.

 
På forsiden nå