Sæterbakken fikk ungdommens kritikerpris

Den avdøde forfatteren er ungdommenes favoritt.

  Foto: Kristin Svorte

Saken oppdateres.

Ungdommens kritikerpris for 2011 er tildelt Stig Sæterbakken for romanen «Gjennom natten».

Utdelingen skjedde på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag, og det var Sæterbakkens redaktør Herdis Eggen i Cappelen Damm som tok i mot prisen, melder dagbladet.no. Stig Sæterbakken døde 25. januar i år.

- Vemodig

- Jeg takker på vegne av familien hans, og for forlaget Cappelen Damm. Dette er en pris vi mottar med glede, men det er også vemodig. Det lover godt at framtidige generasjoner skal lese bøkene hans, sa Eggen.

Sæterbakken har også mottatt P2-lytternes romanpris for «Gjennom natten», som ble kåret til årets roman i 2011 i Adresseavisen.

Hvem som skal få Ungdommens kritikerpris er bestemt av ni klasser fra videregående skoler over hele landet. Elevene har siden november lest åtte av fjorårets beste norske skjønnlitterære bøker, og kåret Sæterbakken som vinneren.

De andre nominerte var Ingvild H. Rishøi: «Historien om Fru Berg», Tomas Espedal: «Imot naturen», Øyvind Rimbereid:«Jimmen», Marit Eikemo: «Samtale ventar», Merethe Lindstrøm: «Dager i stillhetens historie», Ragnar Hovland: «Stille natt»
og Anders Bortne: «Ismannen».

Andre priser

Litteraturkritikerprisen gikk til Merethe Lindstrø for boka «Dager i stillhetens historie». De andre nominerte i klassen for voksenbøker var Karl Ove Knausgård for «Min kamp. Sjette Bok» og Øyvind Rimbereid for «Jimmen».

Prisen for beste barne- og ungdomsbok gikk til Karin Kinge Lindboe for «Etterpå varer så lenge», en frittstående oppfølger til romanen «Stella» fra 2004 om en kreftsyk pike som nå er død. Også den boken er utgitt på Aschehoug.

Anders Bortne fikk hederlig omtale for «Ismannen», utgitt på Tiden.

Prisen for Beste oversettelse sto Merete Alfsen for. Prisen fikk hun for oversettelsen av A.S. Byatts «Barnas bok», som er utgitt på Oktober.

Kaja Schjerven Mollerin fikk prisen Årets litteraturkritiker 2012, blant annet for sin innsats som kritiker i Klassekampen.

 
    
      (Foto: Kristin Svorte)

  Foto: Kristin Svorte

 
    
      (Foto: Ole Berg-Rusten)

  Foto: Ole Berg-Rusten

På forsiden nå