Såret over ny bok

Forfatter Ronnie Johanson sier han har tatt Snåsamannen i tilløp til bløff. Det reagerer 85-åringen kraftig på.

Saken oppdateres.

Det er i boken «Profeten fra Snåsa» at forfatter Ronnie Johanson går gjennom historiene om Joralf Gjerstad.

Johanson sier til VG at han er opptatt av å avsløre overtroen på spåmenn, og at han mener spådommene til Gjerstad er basert på overtro og flaks.

- Tro på spåmenn kan være skadelig. Enkelte blir så avhengige at de ikke tør å ta en avgjørelse før de har snakket med en, sier Johanson.

Han trekker blant annet frem at Gjerstad skal ha gitt tre ulike versjoner av episoden da hans al ha forutsett president Kennedys død. Han peker også på at Gjerstad tok feil da han spådde at Tyskland skulle vinne VM i 2010.

- Løgn

Joralf Gjerstad sier til VG at han er rystet over innholdet i boken.

- Det forfatteren skriver er ren og skjær løgn, han lyver. Dette er en rotløs og ulykkelig mann som leter etter noe han aldri vil finne. Jeg er veldig såret over denne boken.

Han tilbakeviser at han skal ha gitt ulike versjoner av episoden der han skal ha forutsett Kennedys død. I tillegg reagerer han sterkt på påstandene om at han skal ha bløffet om helbredelser.

- Jeg har sett mye fint. Forfatteren er bare opptatt av det mørke. Han får tro det han vil.

- Placeboeffekten

Forfatter Johanson sier imidlertid at han tror noen kan ha blitt bedre etter å ha besøkt Snåsamannen. Men dette mener han beror på placeboeffekten.

- Jeg tror han kan ha hjulpet mange. Fordi han har en sterk utstråling som menneske kan mange ha opplevd det vi kjenner som placeboeffekten, sier han til VG.

I VG kommer det også frem at politiinspektør Hanne Kristin Rohdes kontaktet Snåsamannen for å få hjelp mot sønnens magesmerter i 2009. Etter møtet skal sønnen raskt ha kommet på bedringens vei.

 
På forsiden nå