Stones i Granåsen eller Rihanna på Festningen?

- Det er irriterende at Bruce Springsteen spiller tre konserter i Norge i sommer, men ingen av dem i Trondheim, sier Erling Moe (V).

  Foto: BIRGER LØFALDLI

Saken oppdateres.

Lederen av kulturkomiteen har sett seg lei av at de store artistene dropper Trondheim når de drar på turné.

- Det er et beklagelig faktum at de store artistene heller drar til Bergen og Oslo. Det finnes drøssevis av eksempler, sier Moe, og nevner Rihanna i Holmenkollen som et av de siste.

Åpen høring i dag

I fjor sommer skrev vi en serie artikler om konsertsituasjonen i Trondheim. Da tok Yngve Brox (H) og stortingspolitiker Linda Hofstad Helleland (H) til orde for at Pstereo bør bli en spydspiss for å gjøre Trondheim attraktiv som arrangør av storkonserter. De fikk støtte av både Ap og SV rbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti som ønsket å jobbe for å legge forholdene til rette.

Hvor mener du storkonsertene i Trondheim bør holdes: Granåsen, Festningen eller Duedalen? Skriv din mening i debattfeltet under.

Trondheim kommune er nå i gang med en utredning, og i den forbindelse inviterer kultur-, idretts- og friluftslivskomiteen i dag til en åpen høring.

- Det er viktig at befolkningen i Midt-Norge får mulighet til å gå på konserter uten å måtte dra til Oslo. Konsertene skaper viktige ringvirkninger for næringslivet. Jeg tror Festningen er et veldig godt område for middels til ganske store konserter, sier Moe, og nevner Tom Petty, Neil Young, Eric Clapton og Rihanna som eksempler. Alle som har spilt på Norwegian Wood vil fungere på Festningen, tror han.

- The Rolling Stones har for stort scenerigg til å få plass der. Hvis de kommer, er Granåsen det eneste alternativet.

Ikke fastlåst på Festningen

Formålet med høringen er å bringe opp ulike momenter slik at saken har best mulig utgangspunkt når den skal opp til politisk behandling. Hva slags muligheter og begrensninger ligger i området? Hva må til av infrastruktur?

- Jeg er også opptatt av å ha en god dialog med nabolaget, og får aksept for at området kan brukes. Og så trenger vi selvsagt å få arrangørene med oss. Hva må være på plass for å kunne realisere dette?

- Hvor fastlåst er dere på Festningen som arena?

- Vi er ikke fastlåste på noe som helst, men det er viktig å få etablert et område. Jeg tror ikke Granåsen fungerer til andre enn de aller største, og Torget ser jeg som dårlig egnet til slike typer kulturelle opplevelser. Her må man se på hva slags artister det er man ønsker, sier Moe.

Parallelt med å finne et egnet sted, jobbes det også med opprettelsen av et garantifond. Muligens som et samarbeid mellom kommunen og private aktører. Det er ikke tema for høringen.

«Testkonsert» i 2013

Musikkbransjen er i en situasjon der konsertvirksomhet blir viktigere enn før. Store artister er nødt til å turnere mer for å få inntekter. Moe ser for seg at det skal være mulig å arrangere en litt mindre «testkonsert» til neste år, for å se hva som skal til.

- Det må selvsagt bli opp til arrangørene, men vi ønsker å legge ting til rette. Vi trenger å få på plass økonomien, vi trenger et tilrettelagt og attraktivt konsertområde, og vi er avhengige av vilje blant arrangørene. Da kan vi komme over kneika, tror Moe.

- Det er veldig mye positivt som skjer på konsertfronten i Trondheim, men dette er vi ikke i mål med.

Høringen finner sted kl. 13-15 i dag i Formannskapssalen, Rådhuset.

Granåsen, Duedalen eller Festningen, hva mener du? Skriv din kommentar under saken.

 
    
      (Foto: Glen Musk)

  Foto: Glen Musk

 
    
      (Foto: Kjell A. Olsen)

  Foto: Kjell A. Olsen

 
    
      (Foto: BIRGER LØFALDLI)

  Foto: BIRGER LØFALDLI

På forsiden nå