Dette er en «levende statue»

Trønderske menn i nakenbryting.

Saken oppdateres.

Den brasilianske kunstneren Laura Limas (f. 1971) kunstverk «Marra» stilles ut på Gråmølna i Trondheim frem til 6. mai.

Verket er en «levende statue», bestående av to nakne menn i konstant brytekamp. Mennene skjuler ansiktene med hetter, som er forbundet med hverandre.

Sammenknytningen gjør at bryterne må reagere og svare på hverandres bevegelser.

- Historisk og moderne

- Det er mulig å se tilknytningen til gammel gresk og romersk kunst, og slik står verket i en kunsthistorisk sammenheng. Men det er også et tidsbasert verk, fordi man må være til stede for å oppleve det. Derfor er det også moderne, sier koordinator Jon-Arild Johansen ved Trondheim kunstmuseum.

LES OGSÅ: Søker nakne menn til brytekamp på museet

«Marra» er portugisisk, og kan løst oversettes med «kamp», «styrke» eller «innsats». Verket er del av serien «Spiralen og kvadratet», opprinnelig produsert av Bonnier kunsthall i Stockholm.

Søndag åpnet tredje og siste kapittel på Gråmølna. To trønderske menn hadde meldt seg frivillig til seansen, som vil gjenta seg med nye deltakere i helgene frem til 6. mai.

Kroppskommunikasjon

Undertittelen på kunstserien er «øvelser i oversettbarhet».

SE VIDEO: Brasilianske Laura Lima snakker om «Marra» her

- Oversettelse er mer enn det vi først tenker på. Her er det også oversettelse mellom visuell kultur og tekst, og mellom ulike kulturer som møtes. I «Marra» ser vi en oversettelse mellom de to kroppene som møtes. Det handler om hvordan motstanderen responderer på bevegelse. Slik er det en kommunikasjon og en oversettelse mellom to kropper, sier Johansen.

«Spiralen og kvadratet» er kuratert av brasilianske Daniela Castro og Jochen Volz. Tittelen kommer fra den brasilianske kultromanen «Avalovara» (1973), der «et mystisk palindrom fremkommer i et kvadrat oppå en spiral», heter det i utstillingsbeskrivelsen.

 

På forsiden nå