Folkets fotballfrue

Bloggen «Breddefotballfrue» er blitt en hit over natta.

Saken oppdateres.

Bloggen «Breddefotballfrue» er blitt en hit siden første innlegg ble lagt ut 30. mars. Her beskriver Anna Lian (32) en hverdag ganske annerledes enn den som fremstilles av Caroline Berg Eriksen, kvinnen bak «Fotballfrue», som er en av Norges best besøkte blogger med 60 000 daglige lesere.

– «Breddefotballfrue» er et konsept jeg har tenkt på lenge. I utgangspunktet som et åpenbart ordspill på «fotballfrue» og en reaksjon på perfeksjonismen i den og andre rosablogger – men jeg fant fort ut at jeg ikke kunne skrive en blogg som kun var parodi og ironi. Det ville vært morsomt i tre dager. Så selv om det er litt karikert humor, er det mest et utsnitt av hverdagen. Det er sånn det er, forteller Lian.Lesereksplosjon

Anna Lian er gift med Adressa-journalist Ole Kristian Sagbakken som trener 3. divisjonslaget Tynset. Et sted og et lag som ligger tre timer i bil fra Trondheim, der paret med datter er bosatt. Hverdagen består av lange turer til glisne tribuner, surt treningstøy og utallige kvelder og helger som gressenke.

Beskrivelsene har truffet en streng hos leserne, som stadig blir flere. Inntil mandag kveld hadde Lians blogg hatt 300-400 daglige lesere. Så eksploderte det. Den første saken om bloggen sto i Østlendingen lørdag, men mandag ble historien plukket opp av Dagbladets kjendis.no-nettsted. De hentet også inn kommentarer fra «hovedfrua», som Lian kaller Berg Eriksen. Senere i dag gjester Lian også TV2s nye satsing «Ettermiddagen» for å fortelle om «Bredefotballfrue». Lian er i ferd med å bli kjendis.

– Det er ikke viktig for meg om bloggen blir stor på sikt, men man blir jo opptatt av å følge med på besøkstallene. Bloggen skal likevel være et artig hobbyprosjekt, og jeg har ingen planer om å lete etter sponsorer, lover hun.Miljø, identitet og følelser

Lian har nylig begynt som leder for publikumsavdelingen ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, men hun har lang erfaring i å skrive om fotball. Hun har jobbet som sportsjournalist i Adresseavisen, og sluttet nylig i Rosenborgs medieavdeling etter fire år.

Hun minner om at de fleste fotballfruene tross alt befinner seg rundt breddefotballen – og at breddefotballen representerer et tverrsnitt av befolkningen.

– Breddefotballen handler om miljø, stemning og identitet, den handler om følelser og gode historier. Og ikke minst prestisje, de fleste spillerne i 3. og 4. divisjon legger ned et treningsarbeid som ikke står særlig tilbake for spillerne på elitenivå. Fotballen fyller hver bidige helg fra mars til oktober, og er en kilde til frustrasjon for mange i min situasjon.

– Er bloggen en slags selvmedisinering i så måte?

– If you can't beat them, join them, tenker jeg. Med en mann som ikke bare er trener, men også for et lag som ligger langt unna, har vi våre forhandlinger hvert år. Men jeg ser hvor viktig det er for ham, og jeg vil ikke stå i veien for det, sier Lian, som tror bloggen kan virke som positiv reklame for Tynset. Hun vet at gutta på laget leser bloggen på vei til kamp og liker den godt.

– Men så har jo også Tynsets resultater så langt vært gode. Den dagen laget går på et stygt tap, blir det nok mindre stas, ler hun.Reaksjon og motvekt

Bloggens hovedpublikum er ifølge Lian en blanding av unge fotballgutter som liker det «faglige» og damer på hennes egen alder som kan kjenne seg igjen i skildringene fra hjemmebane.

– Mange synes det er deilig å se bilder av et bad fullt av skittentøy, fordi det ligner deres eget. Så ja, bloggen er også en reaksjon på perfeksjonismen og fasadebyggingen som er så utbredt i sosiale media, sier Lian, og hevder at blogger skrevet av kvinner svært ofte enten er rosa-, mamma- eller interiørblogger. De fleste av dem handler om fasade.

– Det føles godt, men litt skummelt også, å skulle være motvekt til dette. For som alle andre vil også jeg gjerne være tynn, pen og ha et ryddig og plettfritt hjem. Men det er så mye annet som gir livet innhold, og det er dette andre som får plass hos meg.

– Og nå må du bare fortsette?

– Jeg må vel det, målet er å oppdatere bloggen så å si daglig. Som alle andre har jeg en krevende jobb og barn å ta vare på, men skal fortsette så lenge overskuddet rekker og det føles som en morsom hobby. Men huset blir neppe noe ryddigere av det.

 
 
 
 
På forsiden nå