- Uaktuelt å samarbeide med Rotmo

Teatersjef Kristian Seltun sier Hans Rotmo vil ha større hell med å selge ideene sine til teatre i Ungarn enn til Trøndelag Teater.

  Foto: Kjell A.Olsen

Saken oppdateres.

Seltun mener de siste dagers debatt viser hvor Rotmo virkelig står i innvandringsdebatten.

Sjefen ved Trøndelag Teater reagerer på Rotmos nye sang «Vi fra andre». Der synger Rotmo synger om innvandrere som «pisser og driter, mer enn både nordmenn og briter» og som «snart starter revolusjonen».

Men Seltun reagerer enda mer på Rotmos forsvar av sangen i etterkant.

– Alle lurte på om Rotmo mente dette, eller om han var satirisk. Da tenkte jeg: det eneste som mangler nå er at han sier «Jeg sier bare det alle mener, men som de ikke tør å si høyt». Da han sa det i går, viste han hvor han står.

Teatersjefen mener det ikke stemmer at ingen tør være politisk ukorrekt i Norge.

– Det flommer over av folk som hevder at de bare sier det alle egentlig mener.

- Rotmo er grumsete

Teatersjef Seltun mener man i Norge bør bruke mer krefter på å bekjempe konspirasjonsteorier enn på å beskytte de fremmedfiendtliges rett til å ytre seg.

– Samfunnet må ta til motmæle mot konspirasjonsteoriene som sier at muslimene kommer til å overta Europa. Rotmo bruker denne typen retorikk.

«Grums» er ordet Seltun bruker om Rotmos tanker om innvandring. Han mener grumset nører opp under rasisme.

– Vi har et stort rasismeproblem i Norge. Det merker man hvis man går på gata sammen med en innvandrer. Men vi snakker ikke om det. Vi er mer opptatt av å bevare ytringsfriheten enn å bekjempe diskriminering.

- Uaktuelt med samarbeid

Hans Rotmo har tidligere samarbeidet nært med Trøndelag Teater. Stykkene «Bønder i solnedgang» og «Trekkspillkrigen» trakk fulle hus tidlig på 2000-tallet. I 2000 var det «Bønder i solnedgang» som berget teaterets økonomi i et ellers magert år.

I dag sier teatersjef Kristian Seltun at han ikke ville satt opp et teaterstykke av Hans Rotmo anno 2012.

– Det er uaktuelt å sette opp et stykke som inneholder den typen tanker som Rotmo uttrykker på sin siste plate, sier Seltun.

Teatersjefen utelukker likevel ikke et fremtidig samarbeid dersom Rotmo endrer retorikken.

Men hvis han fortsetter i samme leie, har Seltun en klar anbefaling for hvor Rotmo kan sende sine tekster.

– Ungarn ville vært et egnet sted. Der er det langt større sjanse at hans tanker blir anerkjent enn på Trøndelag Teater.

Ungarn – et skrekkeksempel

For Seltun er nemlig utviklingen i Ungarn de seneste årene selve skrekkscenarioet. Opinionen er blitt svært fremmedfiendtlig, regjeringen har innskrenket sosiale rettigheter og kompromisset med maktfordelingsprinsippet.

– Jeg har reist en del i Ungarn de siste årene og det er ikke noe trivelig, sier Seltun.

Seltun mener Europa i dag står overfor store utfordringer, men at Ungarns forslag til løsning er dårlig.

– De har pekt seg ut en fiende. Men i Ungarn er det romfolket og jødene som er offer for konspirasjonsteoriene, mens her er det muslimene.

Seltun mener innvandring vil være et viktig samfunnsspørsmål mange år framover.

– Jeg er enig i at det vil pågå en folkevandring de nærmeste årene. Den er et resultat av urettferdigheten i verden. Men vi må takle den på en politisk styrt og klok måte. Ikke med islamofobi og konspirasjonsteorier.

 
    
      (Foto: Kjell A.Olsen)

  Foto: Kjell A.Olsen

 
    
      (Foto: Nils H. Toldnes)

  Foto: Nils H. Toldnes

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå